trots en bescheiden

Bjzondere belevenissen de afgelopen dagen.
Afgelopen vrijdag in en rond Amuse een culinaire manifestatie onder de titel Waddengoud.
Gisterochtend was ik bij de millenniummarkt in Heerenveen. Het Friesland College presenteerde zich daar als millenniumschool. Op de markt waren leerbedrijven en projecten van onze school rijk vertegenwoordigd.
En ’s middags bezocht ik in de Blokhuispoort de mbo manifestatie Xperience MBO, bedoeld om deze sector in een positief daglicht te stellen. Sommigen vonden het qua aantallen bezoekers tegenvallen. Ik vond het op de meeste plaatsen gezellig druk.

En al die dingen brengen me tot de titel van deze blog: trots en bescheiden.
Trots op al die mooie dingen, waarvoor ook veel erkenning bestaat. Zo ontvingen we veel complimenten afgelopen vrijdag, wat terugkwam in de berichten over Waddengoud in de Leeuwarder Courant. Van de gemeente Heerenveen ontvingen we de Sinnestriel, een jaarlijkse prijs die uitgereikt wordt aan organisaties die werk maken van zaken als duurzaamheid en internationale samenwerking.
Maar vooral trots door de gesprekken die ik voerde met een aantal cursisten en docenten. De betekenis van internationale projecten dringt pas echt door als je praat met de mensen die er actief in zijn. De ontwikkeling die cursisten doormaken dankzij hun betrokkenheid bij een leerbedrijf is geweldig om over te horen. Glimmende oogjes bij cursisten en docenten, daar kun je niet genoeg van krijgen.

En tegelijk wil ik graag bescheiden blijven. Bescheiden omdat er nog een wereld te winnen valt op en rond dit soort zaken. Sommige zaken kunnen we volgens mij veel beter benutten. Laten we gebeurtenissen als Waddengoud en Millenniummarkt ook gaan gebruiken om als organisatie nog steviger op de kaart te komen. Laten we breed kijken naar mogelijkheden om relaties te betrekken en om zoveel mogelijk mensen van verschillende units in te zetten. Breed denken dus als antwoord op bescheidenheid.
Ook bescheiden omdat een thema als internationalisering, al aangekondigd in het koersplan, nog een forse weg te gaan heeft als we streven naar echte profilering op dit thema. Gelukkig is de benoeming van een coördinator op gang gekomen. Hopelijk liedt dat op korte termijn tot versteviging van onze acties, zodat ze minder afhankelijk worden van het enthousiasme van enkelen.
En tenslotte blijf ik bescheiden omdat we ons wel kunnen manifesteren in de Blokhuispoort, maar ook onder ogen moeten blijven zien dat we moeten blijven werken aan de kwlaiteit van ons onderwijs. Voor wie het nog niet gelezen heeft: uit een onderzoek komt naar voren dat 60% van MBO-cursisten zich met enige regelmaat verveelt op school. Dat mogen we als sector niet laten gebeuren. Dat moet iedere medewerker zichzelf ookaantrekken. Niet als persoonlijk falen, maar wel als individuele én teamopdracht: zorgen dat iedere cursist moe van het leren en enthousaist over het leren naar huis gaat aan het einde van de dag. Dan heb je iets om jezelf voor op de borst te slaan.

0 Reacties to “trots en bescheiden”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: