uit de versukkeling

Het blijft sukkelen met de PvdA. Ieder dieptepunt blijkt dieper te kunnen. Al vaker heb ik via fora aangegeven dat het interne gedoe dat constant in de openbaarheid komt volgens mij een belangrijke oorzak.
Daarnaast verliezen we aan herkenbaarheid door onduidelijke standpunten.
Lastige zaken, want:
– je wilt ook transparant zijn, ook als het om interne zaken gaat
– je wilt ook nuances zoeken, dus simpele standpunten helpen niet

Van beide zaken is de AOW een voorbeeld. Onheldere standpunten. Belangrijke mensen uit de partij(top) die elkaar tegen lijken te spreken. Wat moeten we ermee?
Volgens mij ontbreekt een echte goede analyse die zou moeten leiden tot een helder, communiceerbaar én gedragen voorstel.
Volgens mij is het financieel nodzakelijk om de AOW-leeftijd te verhogen. En met het oog op langer leven lijkt het ook gerechtvaardigd om een deel van dat langere leven te besteden aan arbeid.
Toch roept het veel verzet op. Op je 65e stoppen is voor velen een recht waaraan niet getornd mag worden.
Ik kan niet anders dan concluderen dat werken blijkbaar als een te vermijden activiteit gezien wrodt. Hoe eerder je ermee kunt stoppen hoe beter.
Daar past ook het gegeven bij dat slechts een klein deel van de mensen daadwerkelijk tot het 65ste jaar werkt. Da’s een slecht teken. Ofwel men wil graag stoppen, ofwel men voelt zich ertoe gedwongen.
Ligt de oplossing dan niet in het anders inrichten van het werk. Werk moet zo vorm gegeven worden dat het haalbaar is vor de meesten om daadwerkelijk door te werken tot de AOW. En liefst ook nog op een manier dat dat niet iedere dag tegen heug en meug moet gebeuren.
Dus zowel fysiek als mentaal anders omgaan met werk. En tegelijk de klok aanpassen aan de levensloop. Een AOW-leeftijd van 68 lijkt me dan reëel, waarbij zeker te overwegen s om een en ander op een of andere manier flexibel in te richten.

0 Reacties to “uit de versukkeling”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: