Besturen: dichtbij staan en afstand bewaren

Stelling: de mens heeft de neiging tot bipolair denken. Steeds weer lijkt het of het leven bestaat uit het maken van keuzes tussen A en B. “Geef je leiding op basis van vertrouwen of wantrouwen?” is zo’n vraag die me regelmatig gesteld wordt. Nog zo een: “Gaat het om control of om support?”. Tenslotte: “Bestuur je op afstand of sta je tussen de mensen?”.
Achter dit soort vragen zit in het algemeen een opvatting dat een van de voorgestelde keuzes de goede is. Oh ja, nog een: “Verander je top down of bottom up?”
Eerlijk is eerlijk, als trainer en adviseur stelde ik zelf dergelijke vragen ook met een zekere regelmaat. Het zet mensen ook goed aan het werk en op scherp.
Maar ik raak er meer en meer van overtuigd dat deze keuzes de werkelijkheid geen recht doen. Volgens mij is dé uitdaging om dergelijke begrippen aan elkaar te verbinden.
Dus als bestuurder neem ik afstand terwijl ik tussen mensen probeer te staan.
Als veranderaar werk pendelend tussen top en bottom, richting gevend, maar ook ontvankelijk voor signalen, of ze nou van top of bottom komen.
Ik hoop support te bieden, maar weet dat ik ook een zekere mate van control onontbeerlijk vind voor het goed laten lopen van de organisatie.
En tenslotte … naturlijk vertrouw ik mensen en wil ik graag loslaten en ruimte bieden. Maar af en toe checken ….. ik kan het niet laten.

0 Reacties to “Besturen: dichtbij staan en afstand bewaren”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: