de LAT-relatie van overheid en onderwijs

Ik lees zojuist in NRC dat de banden tussen overheid en onderwijs de afgelopen jaren stukken losser geworden zijn. Er staat min of meer dat het er, voor wat betreft het onderwijs, weinig toe doet welke partijen aan de macht zijn. Ze hebben toch nauwelijks iets over het onderwijs te vertellen. Daar is een bestuurslaag voor in de plaats gekomen.
Is dat waar?
Volgens mij is de invloed van overheid en politiek groter dan hier beweerd wordt. Waaruit blijkt die invloed?
– hoeveel geld wordt beschikbaar gesteld
– (hoe) wordt een deel van dat geld geoormerkt
– de inspectie als waakhond voor de kwaliteit van onderwijs, wordt rechtstreeks door het ministerie aangestuurd
Wat is wenselijk?
Afgelopen donderdag pleitte ik tijdens een bijeenkomst met vooral veel MBO-bestuurders en sleutelfiguren uit politiek en bedrijfsleven voor meer resultaatafspraken binnen het onderwijs.
Vergelijk het met de afgesloten convenanten om het voortijdig schoolverlaten te verminderen. Als je de resultaten behaalt dan staat daar geld tegenover. Niet iedereen blijkt het te halen, want er blijft geld over. Dat vraagt om analyse, maar het principe achter dergelijke afspraken vind ik interessant.
In Schotland hebben scholen zelf veel invloed op de tereinen waarop ze resultaten willen verbeteren. Daarover praten ze met hun stakeholders (ouders, deelnemers, personeeel, bedrijven in de regio). Afhankelijk van de vraag en noodzaak in de omgeving worden verbeterafspraken gemaakt. Daar worden financiën aan gekoppeld. Succes levert op, mislukking kost geld.
Wat mij betreft een interessante manier waar eens goed naar gekeken kan worden. Het heeft een aantal voordelen:
– de gewenste resultaten worden meer afgestemd op behoefte in de omgeving. Daarmee ontstaat een stuk regionalisering die past bij de verschillende situaties die we in Nederland hebben. Afspraken in de vier grote steden zullen al snel anders zijn dan op het Zeeuwse platteland.
– het werk van de inspectie wordt eenvoudiger en voor de betrokken scholen een stuk transparanter. Eigenlijk kunnen ze het zelf af: laat zien dat je voor elkaar gekregen hebt wat afgesproken is.
– als scholen zelf tekenen voor de beoogde resultaten zullen ze zich er ook meer verantwoordelijk voor voelen. En als de genoemde stakeholders erbij betrokken worden zal dat gevoel van verantwoordelijkheid in de gemeenschap waar de school onderdeel van is, alleen maar sterker worden.

1 Antwoord to “de LAT-relatie van overheid en onderwijs”


  1. 1 JC 18 oktober 2009 om 07:29

    Ik kan me niet zo vinden in LAT relaties, maar dat Schotse model spreekt me wel aan, ik denk dat daarmee in Nederland ook wel eens het hiaat tussen aansluiting leerlingen en werkvloer gedicht zou kunnen worden, wij bedenken altijd veel te ingewikkelde systemen, te breed, te landelijk, te globaal.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: