Elite: afstand houden of verbinding maken?

Natuurlijk klopt de titel niet. Het is nooit een kwestie van of-of. Maar het is wel een kwestie die in mijn hoofd achterblijft na lezing van een interview met Paul Frissen in de Volkskrant van 7 november.

Enkele citaten van deze hoogleraar Bestuurskunde:

“Er is helemaal geen kloof (tussen politieke elite en burger). De politiek zit tot in de haarvaten van de samenleving.”

“De politieke elite kan geen afspiegeling zijn van het volk, omdat elk individu anders is en ‘de’ volkswil niet bestaat, …”

Het artikel spreekt me aan. Frissen geeft woorden aan gevoelens en vage ideeën die in mijn hoofd zitten. Ik koppel het aan een paar zaken:

  • Het laten kiezen van alle bestuurders is een slechte zaak, omdat het leidt tot puur kwantitatief denken: welke combinatie van minderheden kan een meerderheid vormen? Zonder inhoudelijk debat, zonder dat belangen van alle minderheden bewaakt worden en meegenomen worden in besluitvorming.
  •  Beleidsontwikkeling kan niet puur “bottom up” plaatsvinden. Besturen betekent niet alleen luisteren en doen wat je gehoord hebt. Besturen betekent ook impopulaire maatregelen nemen als daarmee de verzamelde belangen van alle betrokkenen in beeld gehouden worden en als daarmee de duurzaamheid van de organisatie het beste gediend is.

Frissen koppelt zijn pleidooi aan een opsomming van kwaliteiten die in bestuurders herkenbaar moeten zijn. Nog een citaat:  “bescheidenheid, terughoudendheid, zelfbeheersing, zelfbeperking, voortreffelijkheid, deugdzaamheid, tolerantie, elegantie, hoffelijkheid, verdraagzaamheid, prudentia”. Tja, dat is nogal wat. En toch zou ik er nog één aan toe willen voegen: lef en moed om kritiek te ontvangen.

Daarover in dezelfde krant een artikel over vervanging van management bij bedrijven als Shell op het moment dat er nieuwe topbestuurders komen. Een echte top-bestuurder zorgt volgens mij dat er twee soorten mensen om hem heen zitten:

  • mensen die de geschiedenis van de organisatie niet alleen kennen, maar ook belichamen
  • mensen die vanuit hun eigen deskundigheid bazen tegenspreken

Ik betwijfel of dit selectiecriteria waren bij Shell….

0 Reacties to “Elite: afstand houden of verbinding maken?”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: