eenvoudig bestuurder

Vandaag ontmoette ik een collega-bestuurder van een ander ROC.Het gesprek ging over bedrijfsvoering van een school als de onze. Natuurlijk wijken de organisaties af qua cultuur en structuur, maar we lopen tegen vergelijkbare vragen aan. En uiteindelijk kom ik bij een thema dat steeds weer in mijn blogs terugkeert: bestuurder op afstand op dichtbij? Mijn collega was duidelijk: hij blijft op afstand. “Ik geloof niet dat wij als bestuurder daadwerkelijk de kwaliteit van het primaire proces in de organisatie kunnen verbeteren. We kunnen het monitoren en faciliteren, maar dan houdt het al snel op.” Zo luidde in het kort een van zijn uitgangspunten.
“Waar let je dan op als het om kwaliteit gaat?” was mijn vraag daarna. En toen volgde het bekende rijtje: rendement, instroom, diplomering. Met de manier waarop onderwijs gegeven wordt hield hij zich niet bezig. “Dat wordt sowieso steeds meer bepaald door landelijke organen. Wij worden steeds meer een uitvoeringsorganisatie. Ook mooi, want dan vragen we van een school en haar mensen geen dingen die ze eigenlijk niet goed genoeg kunnen: onderwijsmateriaal en examens ontwikkelen kun je beter aan deskundigen overlaten.”
Da’s anders dan onze school. Wij hebben een inhoudelijk concept en dat willen we in praktijk brengen. Dat vraagt sturen op inhoud door leidinggevenden, maar steeds ook weer van bestuurders. Dat maakt mijn werk interessant, maar ook lastig. Want misschien heeft hij wel gelijk en kunnen wij inderdaad de kwaliteit van het primaire proces maar heel beperkt beïnvloeden.
Laat ik maar eens kijken wat de rest van onze organisatie verwacht. Ik voel me altijd welkom “op de werkvloer”, maar maak je daarmee ook verschil? |Er staan de komende weken weer de nodige werkbezoeken gepland. Ik zal eens vragen …

1 Antwoord to “eenvoudig bestuurder”


  1. 1 Jan Beukelaar 8 januari 2010 om 21:50

    Hi Frank,

    Volgens mij weet jij wel wat het antwoord is. 😉 Ga zo door (met luisteren en koersen)! En sterkte met de verwarming.

    Jan


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: