helderheid mét nuance

Vandaag was ik bij start van de PvdA-campagne in Friesland. Een goede bijeenkomst met veel mensen die ook nog even elkaar allerlei goeds toe konden wensen voor het komende jaar. Daarbij ging het natuurlijk ook vaak om wensen rondom de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen.

Voor de aftrap was Diederik Samsom naar Leeuwarden gekomen. Hij hield een vlammend betoog vol trots, wijzend op resultaten die mede dankzij de PvdA bereikt zijn in de afgelopen periode, zowel landelijk als lokaal. Een betoog van “de rijen sluiten”. In tegenstelling tot zijn mailtje over de deplorabele staat van de partij stond hier een campagnevoerder vol trots op diezelfde partij. Dat past bij zo’n moment.

Voor dit blog vond ik in zijn rede ook een aanleiding. Het waren maar een paar zinnen, maar het zit me dwars dat hij het nodig vond om als zoveelste (van de PvdA) zonder enige nuance te spreken over bestuurders. Dat nog wel nadat hij had gezegd dat het goed is dat de PvdA een bestuurderspartij is. “Beter dan een partij van langs de kant staan”, zo noemde hij het.

Dat geldt toch ook voor bestuurders in de publieke sector? Daar zitten de nodige mensen van de PvdA bij. Dat zijn toch ook mensen die ervoor gaan om de instellingen waarvan ze bestuurder zijn te maken tot wat past bij een sociaal-democratie?

Laat ik voor mezelf spreken. Als bestuurder van een onderwijsinstelling sluit ik mijn ogen zeker niet voor dat wat in de afgelopen jaren in die sector misging. Maar ik kijk ook naar dat wat goed gaat. Het is te makkelijk om alleen maar af te geven op schaalgrootte, arme docenten, arrogante bestuurders. Ik herken mezelf er niet in, onze school niet en zie ook bij vele anderen dat hij genuanceerder ligt.

Je mag een sociaal-democraat aanspreken op zijn gedrag en op de manier waarop hij zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid invult. Op andere plaatsen gaf ik al aan dat het in een school om álle betrokkenen gaat, leerlingen, docenten, conciërges, leidinggevenden, allen! En ieder vult zijn rol in om te zorgen dat de school is wat hij moet zijn: een plaats waar “iedereen meetelt”. En juist van een sociaal-democraat mag je verwachten dat hij zich hard maakt voor die mensen waarvoor dat geen vanzelfsprekendheid is.

Waarom niet eens met een aantal publieke bestuurders werken aan een manifest waarin we laten zien hoe het anders kan? Waarin we laten zien dat de kloof tussen bestuur en werkvloer geen vanzelfsprekendheid is en in de praktijk ook daadwerkelijk overbrugd wordt!

0 Reacties to “helderheid mét nuance”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: