Eigen vlees keuren

“Friesland College stopt met zwakke opleidingen” zo luidde de kop op de voorpagina van de Leeuwarder Courant vandaag.
Het artikel was voornamelijk gebaseerd op een interview met Liesbeth Vos die aangaf dat we zelf het heft in handen willen nemen. We willen als school zelf kritisch kijken naar onze opleidingen. ZIjn ze goed? Kunnen we ze verbeteren? Of zijn we alleen maar bezig om iedere keer net goed genoeg te zijn voor de inspectie?
Ik ben er blij mee dat we deze weg inslaan. Te vaak hopen we alleen maar dat anderen ons goed genoeg vinden en gaan we met dichtgeknepen billen naar het bezoek van de inspectie toe. Laten we dat omdraaien. Laten we zorgen dat we voor onszelf de overtuiging hebben dat wat we doen de toets der kritiek kan doorstaan.
Om dat voor elkaar te krijgen moeten we wel met elkaar afspreken wat we onder een minimum kwaliteitsniveau verstaan. In de afgelopen periode zijn we daarom aan de slag gegaan om te komen tot een definitie van de ondergrens waar een unit aan moet voldoen.
In ieder geval betekent dat dat cursisten, bedrijven en betrokken scholen tevreden moeten zijn. Momenteel zijn we met name bezig met de vraag waar we naar moeten kijken vanuit het perspectief van de cursisten.
Die moeten tenminste weten wat ze wanneer voor wie moeten doen. Kortom, helderheid over het programma en de gestelde eisen. We willen een format ontwikkelen voor een studiegids die moet zorgen dat we dit voor elkaar kunnen krijgen. Maar, een format is snel ontwikkeld. De grote vraag is of we de ambitie van kwalitatief goed onderwijs met elkaar kunnen delen.
Gaan we het met elkaar aan om alles op alles te zetten om kwaliteit te leveren? Durven we met elkaar ook de consequenties te accepteren als we het bij een opleiding niet voor elkaar krijgen? Daadwerkelijk tot de conclusie komen dat het niet lukt om de kwlaiteit op een acceptabel niveau te krijgen zal niet vaak het geval zijn. Bij veel van de huidige, door de inspectie zwak genoemde, opleidingen zien we dat er sprake is van stevige verbtering.
Zo werken we aan een Friesland College dat vol trots de deur openzet voor de buitenwereld die ons bezoekt. Eén voorwaarde daarvoor heb ik nog niet genoemd en daar sluit ik mee af. We krijgen dit alleen voor elkaar als we elkaar aanspreken als we vraagtekens plaatsen bij elkaars kwaliteit?
Wat mij betreft gaat het hier om een enorme uitdaging, maar ook om een inspirerende manier om naar ons onderwijs te kijken.
Ik ben zo nieuwsgierig naar reacties.

0 Reacties to “Eigen vlees keuren”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: