Iedereen telt mee … einde aan tweedeling

Het bestrijden van tweedeling zie ik als een continu aanwezige drijfveer in mjn doen en laten. Dat is inmiddels wel wat complexer dan de eenvoudige tweedeling tussen bazen en arbeiders, waar Marx het in de negentiende eeuw nog mee kon redden. De moderne tijd kenmerkt zich (onder andere) door een groeiend aantal (dreigende) tweedelingen. Ik noem er een paar:

  • tweedeling tussen arme en rijke landen
  • tweedeling tussen arme en rijke mensen (in hetzelfde land, dezelfde stad)
  • tweedeling tussen informatierijken en informatie-armen
  • tweedeling tussen afhankelijken en onafhankelijken

Nou, zo nog een paar en het probleem is duidelijk. Juist om iets te doen tegen tweedeling ben ik lid van de PvdA. Daar zitten een mensbeeld en een wereldbeeld achter. “Iedereen telt mee’ is meer dan een leuze waar je verkiezingen mee wint. Het is een opdracht waar je vanuit allerlei invalshoeken, rollen en functies aan moet werken.

De Volkskrant van 27 februari presenteerde een top tien met de meest kindonvriendelijke wijken van Nederland. Twee van die wijken liggen in Leeuwarden. Als je in zo’n wijk geboren wordt loop je een levensgroot risico om “niet mee te doen”. Sociale problematiek, matig onderwijs, slechte arbeidsmarkt, het komt hier allemaal samen. En alle verbeterprogramma’s vand e afgelopen jaren hebben, juist in de meest achtergestelde wijken, niet echt tot verbetering geleid. Blijkbaar is de problematiek hier te hardnekkig.

We kunnen niet accepteren dat kansloosheid een gegeven is. Juist sociaal-democraten moeten met elkaar de keuze maken om bij het bestrijden vand eze uitzichtloosheid de hoogste prioriteit te leggen. En dat mag niet iets zijn wat op het bord van een ander gelegd wordt, welke ander dat ook zou zijn.

Gisteren heb ik in een bijeenkomst van de PvdA Leeuwarden gepleit voor het bundelen van krachten om te komen tot een aanvalsplan waarmee juist de kinderen in deze wijken kansen krijgen. Ik heb de antwoorden niet, maar wel de vragen:

  • Hoe krijgen we het voor elkaar?
  • Wie hebbenwe daarvoor nodig?
  • Hoe krijgen we die mensen bij elkaar?

Ik ga ervoor!

0 Reacties to “Iedereen telt mee … einde aan tweedeling”



  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s




Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: