De wijk als leerbedrijf

In de Leeuwarder Courant van zaterdag 27 maart stond een artikel over de situatie in de Leeuwarder wijk Wielenpolle. Voor de Liwwarders een bekender begrip dan voor mij.
Toch ken ik de naam van de wijk al even. Enkele weken geleden stond in Volkskrant of Trouw een artikel over de meest kindonvriendelijke wijken in Nederland. Daar stonden twee wijken uit Leeuwarden in de top tien. Naast Wielenpolle gaat het dan om de Schepenbuurt.
Tijdens een bijeenkomst een tijd geleden werd ik gevraagd of ik mee wilde denken over de vraag of onze school, het Friesland College, iets zou kunnen betekenen bij het bestrijden van de achterstand waarmee kinderen uit die wijk geboren en getogen worden. Omdat ik sowieso het laten voortbestaan van dit soort ongelijkheid niet te verteren vind, zei ik “ja”.
Afgelopen week heb ik daarover een gesprek gehad bij de verantwoordelijke wethouder van de gemeente Leeuwarden. Tijdens dat gesprek heb ik aangegeven met een aantal mensen binnen de school te gaan bespreken of we iets kunnen bedenken. Alhoewel het precieze natuurlijk nog bedacht moet worden, vormen zich in mijn hoofd de eerste ideeën:

  • Kunnen we iets met de jongeren uit de wijk die bij ons op school zitten? Kunnen we hen extra begeleiding bieden? Leeuwarden kent een mentorpgrogramma waar wellicht mensen aan meedoen die juist voor deze jongeren van betekenis kunnen zijn. Hoe gaat het eigenlijk met deze jongeren bij ons op school, ook in vergelijking met anderen?
  • Kunnen we de wijk “adopteren” als een soort leerbedrijf? Onderwijsassistenten in de basisschool van de wijk? Opknappen van woningen en andere voorzieningen i.s.m. de woningbouwvereniging? Iets rondom wijkzorg/-verpleging? (ICT-)cursussen voor volwassenen? Creatieve workshops onder of na schooltijd? Bewegingsactiviteiten in de wijk?
    Het lijkt mij een geweldige uitdaging om op deze manier als school van betekenis te zijn voor onze omgeving. En een kans om cursisten een bijzondere leerervaring te bieden. Natuurlijk zitten er veel haken en ogen aan.

Natuurlijk kunnen we dit niet allemaal zomaar even. Natuurlijk kan het zijn dat we ergens extra middelen voor nodig hebben. Allemaal open eindjes.
Maar toch … durven we zo´n uitdaging aan? Over twee weken praat ik weer met de wethouder. Intussen hoop ik zoveel mogleijk collega’s warm te krijgen voor het idee.

1 Antwoord to “De wijk als leerbedrijf”


  1. 1 tjeerdwiersma 29 maart 2010 om 07:32

    ik heb het artikel in de Leeuwarder Courant ook gelezen, vond het wel redelijk schokkend om te lezen hoe het daar gaat.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: