Bestaat relatie tussen schaalgrootte en bestuurbaarheid?

Om de bestuurbaarheid van instellingen te vergroten wordt tegenwoordig met de regelmaat van de klok gepleit voor schaalverkleining. Ik zei het al eerder: schaalgrootte hangt niet perse samen met grootte. En bestuurbaarheid ook niet.

Over de wenselijkheid van kleinschaligheid een andere keer.

Achter de relatie tussen bestuurbaarheid en schaalgrootte zitten bepaalde opvattingen. Als je kleinschalig en klein door elkaar gebruikt, zeg je volgens bovenstaande redenering dat je een kleine organisatie beter kunt besturen. Wat is dan besturen? In de hand houden? Is het besturen van een organisatie hetzelfde als het besturen van een auto: als ik naar rechts draai, gaat alles direct naar rechts!

Volgens mij niet. Mensen zijn wel te besturen, maar niet zo eenvoudig te sturen. Het effect van mijn handelingen als bestuurder van een organisatie is minder voorspelbaar dan het effect van mijn handelen achter het autostuur.

Maar zou het beter lukken in een kleinere school? Misschien lukt het in een kleinere school beter om controle uit te oefenen. Maar daarmee bots je dus op een vooronderstelling: de bestuurbaarheid verbetert als je meer kunt controleren. En controle is vooral nodig als je de boel niet vertrouwt.

De relatie tussen schaalgrootte en bestuurbaarheid is dus gebaseerd op wantrouwen van de werkvloer.

1 Antwoord to “Bestaat relatie tussen schaalgrootte en bestuurbaarheid?”


  1. 1 Bert Kerkhof 28 april 2010 om 13:00

    RTL-Z interviewt elke week een fractieleider over miljarden bezuinigingen, uitzending woensdagmiddag 13:15, herhaling maandags 9:15. Vanmiddag was Alexander Pechtold, hij houdt zich minder bezig met details als controle en vertrouwen, Matthijss Bouman merkt dat dit onderwijs niet beter maakt maar duur.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: