Hoe voorkom je een gesprek?

Gisteravond was het eerste lijsttrekkersdebat voor de TK verkiezingen van 2010 op TV. Het spookt nog wat na door mijn hoofd. Voor een deel omdat ik me zorgen maak over Job Cohen. Wat mij betreft de beste premierskandidaat, maar zeker niet de beste debater.

Maar belangrijker is dat we van deze debatten een hele toer aan het maken zijn, terwijl ze volgens mij niet gaan om vragen als “wie is beste premier?”, “wie heeft beste programma?”, of andere inhoudelijke vragen.

De tv-debatten zijn een show geworden, waarin het gaat om een zo hoog mogelijke amusementswaarde. Daar dragen de deelnemers maar wat graag hun steentje aan bij door niet op inhoud de discussie te voeren (laat staan het gesprek aan te gaan). In plaats daarvan gaat het alleen nog maar om de performance, verbaal en non-verbaal.

De deelnemers lijken constant op zoek naar een kans om een oneliner neer te zetten. Liefst eentje waarmee de tegenstander in de hoek gezet wordt. Ook altijd prijs: een sneer die het publiek laat lachen.  Kortom, het gaat om snel scoren met korte termijn effecten.

De vraag wie het beste programma heeft, komt niet aan bod. Daarmee laten we de kans lopen om via deze debatten de inhoud van de verkiezingen de huiskamer in te laten komen.

En dan blijf ik met twijfel zitten. Het lijkt alsof Cohen dat gesprek op inhoud wel graag wil voeren. Het scoren voor de bühne gaat hem in ieder geval niet goed af. Daarom eindigt de beste niet bovenaan.

2 Reacties to “Hoe voorkom je een gesprek?”


 1. 1 Sietse Rauwerdink 24 mei 2010 om 16:29

  Dag Frank,

  Helemaal mee eens. Job Cohen is zeker de beste bestuurder, maar niet de beste debater. Maar ik vroeg me ook af of het mijn eigen deformatie is dat ik blind word voor kritiek op deze man.

  Lees mijn blog maar eens: http://supermanagement.wordpress.com/2010/05/24/werken-tv-debatten-wel-zoals-ze-bedoeld-zijn/

  Sietse

 2. 2 Nico Rosenbaum 25 mei 2010 om 19:05

  Dag Frank,

  Goed je langs deze weg weer te leren (her)kennen. Na vandaag vrees ik het ergste voor de PvdA. Je kan niet steeds blijven herzien, zelfs al heb je gelijk. Ik hoop met je mee dat het Cohen en de partij voor de wind gaat, maar oooo wat maken ze het zichzelf en ons moeilijk.

  Kijk ook eens op mijn site die overigens vernieuwd wordt binnen een paar weken. Ik bedoel; kijk dan weer eens 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: