Geef directies maar de schuld

Daar gaan we weer. Op www. joop.nl gaat Jasper van Dijk (SP) tekeer tegen het idee van prestatieloon voor leraren (zie:

http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/cpb_wil_kille_competitie_tussen_leraren/

Ik deel zijn twijfels over dit fenomeen, maar heb problemen met zijn argumenten. Hij verwacht dat directies niet om kunnen gaan met prestatiebeloning. Het zegt dan ook veel van het beeld dat van Dijk heeft van schooldirecties. Enkele citaten om dat beeld te schetsen: “Leraren worden tegen elkaar opgezet. De directie beloont de leraar die goed ligt en weinig kritiek uitoefent.” Nog een: “Zo werkt prestatieloon: lik de hielen van je baas, en je haalt vanzelf een wit voetje.”

Waarom deze benadering? Er zijn toch betere vragen te stellen bij het idee van prestatiebeloning. De belangrijkste: krijgen we zo beter onderwijs?

Die vraag kun je overigens algemener stellen: krijgen we betere dienstverlening bij werken met prestatiebeloning? Volgens mij niet. Het effect is meestal dat korte termijn effecten gaan prevaleren boven lange termijn effecten. Dat zien we vaker en ter illustratie keer ik terug naar het onderwijs.

Denk aan de discussies over rendement van opleidingen. Hoe verleidelijk is het om het rendement te verhogen door het opschroeven van de instroomeisen? In plaats van wat je eigenlijk zou moeten doen: het onderwijs verbeteren. Op die manier zijn bepaalde groepen leerlingen/studenten de dupe: zij komen er niet meer in. En kwaliteitsverbetering blijft uit … de cijfers zijn immers op orde, dus ook inspectie en ministerie zijn tevreden.

Terug naar het begin. Met het scheppen van een tegenstelling tussen directie en leraren geeft van Dijk een beeld van een situatie waarin de klassestrijd nog gaande is. De directie speelt fabriekseigenaar en de leraren zijn de uitgebuite arbeiders aan de lopende band.

Ik geloof niet in die tweedeling. Alle medewerkers hebben in scholen hun taak om goed onderwijs te realiseren, leraren, directie, conciërges, administratie, etc. Werken aan verbetering van de kwaliteit van dat onderwijs doe je samen!

0 Reacties to “Geef directies maar de schuld”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: