Investeren helpt alleen bij goede keuzes

Pechtold: goede bedoelingen, maar onvoldoende doordacht

Het land zit financieel in zwaar weer en dus gaan de verkiezingen vooral over de vraag  wie waar het geld vandaan haalt. Dan luister je natuurlijk ook af en toe vanuit eigenbelang. In mijn geval betekent dat: hoe gaat men in die strijd om met de middelen voor het onderwijs?

In grote lijnen kun je dan gerust achterover leunen. Nagenoeg alle partijen kiezen ervoor om het onderwijsveld min of meer buiten de bezuinigingen te houden. Alleen het CDA maakt hierop een uitzondering en boekt zo’n 400 miljoen aan bezuiniging in. De andere partijen moeten hun beloftes nog maar waar zien te maken, maar het is beter dan nu al signalen afgeven dat er stevige ingrepen komen waardoor het beschikbare budget fors lager wordt.

Intussen presenteert D’66 zich als dé kampioen van investeren in beter onderwijs. Dus met extra belangstellinjg luisterde ik naar TROS Kamerbreed waarin Pechtold in gesprek ging met Jan van Zijl en Kars Vreling.

Uiteindelijk was ik wat teleurgesteld. D’66 heeft waarschijnlijk echt het beste voor met het onderwijs. En ze willen ook echt wel investeren. Maar als ik naar Pechtold luister heb ik kritiek op twee punten:

  1. D’66 stelt geen scherpe prioriteiten.
  2. D’66 gaat te makkelijk om met de zogenaamde wat/hoe-discussie die we kennen sinds het rapport van de commissie Dijsselbloem.

Korte reactie op beide punten:

Pechtold pleit voor een nationaal onderwijsplan 2020 waarin duidelijk gemaakt wordt hoe investeringen in de komende jaren plaats moeten vinden. Dit plan geldt voor het hele veld van primair onderwijs t/m wetenschappelijk onderwijs.
Voor het opstellen van het plan gebruikt Pechtold het onderscheid tussen “wat” en “hoe”: de politiek bepaalt het “wat”, het veld bepaalt het “hoe”.

Als je zuinig met je geld om moet gaan (en ik denk dat dat de komende jaren het geval zal zijn), moet je heel verstandig investeren. Daar horen keuzes bij. Volgens mij moeten we zorgen dat alle mensen optimale kansen krijgen. Dat vraagt om investering in het primair onderwijs. Daar doet immers iedereen aan mee. Bovendien weten we dat de kansen van veel kinderen al op jonge leeftijd een stuk lager zijn dan hun leeftijdgenoten.

Daarnaast moet het onderwijs zorgen dat iedereen kansen houdt om voluit te participeren. Dat is met name moeilijk om te realiseren aan “de onderkant”. Die vinden we in het beroepsonderwijs.

Met name het middelbaar beroepsonderwijs heeft het momenteel zwaar. Een toenemende groep jongeren vraagt meer aandacht dan van de bekostiging gerealiseerd kan worden. Dat is logisch als je bedenkt dat voor forse groepen die bekostiging in het voortgezet onderwijs veel forser is dan in het MBO.  Met andere woorden: na enkele weken zomervakantie zijn de problemen bljkbaar zoveel verminderd dat het allemaal voor wat minder kan. Lijkt me niet reëel.

Ik ontken niet dat ook andere onderwijssectoren problemen hebben en om geld verlegen zitten. Maar, zoals gezegd, er moeten keuzes gemaakt worden. En dan zou ik zeggen: primair onderwijs en middelbaar onderwijs.

Dan hebben we nog de kwestie van “wat”” en “hoe”. Ik kom daar nog wel eens op terug, want het is een algemeen geaccepteerd standpunt dat volgens mij niet opgaat.

Pechtold zei bijna letterlijk: “de overheid gaat over de kwaliteit, dus het “wat” van het onderwijs”. Daarmee zeg je dat de wijze waarop het onderwijs gegeven wordt geen relatie heeft met de kwaliteit van dat onderwijs.

De inspectie moet het met mij eens zijn. Zij kijken bij hun onderzoeken immers ook naar het “hoe”, zoals naar de gebruikte didactische werkvormen.

Scholen hebben ruimte nodig.

Het MBO moet over het “wat” kunnen praten met het regionale bedrijfsleven, dus het zou goed zijn als er wat breder geformuleerde kwalificatiedossiers zouden komen, die nader ingevuld worden door de regionale partners.

Als het gaat om de manier waarop onderwijs georganiseerd wordt, zou het goed zijn als we ons eens wat meer aan zouden trekken van de resultaten van onderzoek. En dat kan ook een prima richtlijn zijn om een verantwoordingskader mee te ontwikkelen.

0 Reacties to “Investeren helpt alleen bij goede keuzes”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: