Verantwoording: moeten, kunnen of willen?

Vraag van collegabestuurder: waarom komen publiek bekostigde instellingen, zoals een roc, er niet aan toe om zich voor hun resultaten te verantwoorden middels publicatie van gegevens?
Uitgangspunt: instellingen hebben al afgesproken om een openbare benchmark te realiseren. toch lukt het niet om relevante gegevens openbaar te maken voor de hele sector. Ondanks afspraken hebben zowel individuele instellingen als de sector moeite om dit “gewoon te doen”. Wat zit daar achter?

Angst? Willen we wel echt laten zien wat onze prestaties zijn? Ik merk een schroom bij (onderdelen van) instellingen om prestaties openbaar te maken die minder positief zijn dan we eigenlijk willen. Als prestaties tegenvallen zie je ook steeds weer de discussie ontstaan over definities en interpretaties. Blijkbaar is het moeilijk om te erkennen dat iets niet gelukt is.

Arrogantie? Een ander punt is dat ik bij sommige collega’s de bereidheid mis om daadwerkelijk verantwoording af te leggen. Zij beroepen zich, mijns inziens te snel, op formele argumenten en rechten die hen behoeden voor daadwerkelijke en transparante verantwoording. Volgens mij is het niet meer dan normaal dat instellingen die vanuit publieke middelen bekostigd worden ook publiek verantwoording afleggen over de besteding van de hen beschikbaar gestelde middelen. Bestuurders van deze instellingen zitten wat dat betreft fundamenteel in een andere positie dan bestuurders van private instellingen.

Onzekerheid? Bestuurders van publieke instellingen worden de laatste tijd meer en meer om verantwoording gevraagd. Vaak gebeurt dat vanuit de veronderstelling dat ze er een potje van maken. De verantwoordingsvraag luidt echter steeds weer anders, wat onzekerheid bevordert.

1 Antwoord to “Verantwoording: moeten, kunnen of willen?”


 1. 1 Bram Dijkema 22 juni 2010 om 07:16

  Het is niet moeilijk te beredeneren waarom er veel redenen zijn waardoor verantwoording niet wordt afgelegd. Allemaal op zich duidelijk. Maar

  ANGST en ONZEKERHEID:
  Dat zegt niet alleen iets over de bestuurder, maar ook veel over de manier waarop “de maatschappij” om gaat met kwetsbaarheid.
  Angst en onzekerheid gelden immers alleen als er iets “negatiefs” te verantwoorden is. Ik ken weinig bestuurders die aan angst en onzekerheid lijden als het om hun positieve prestaties gaat.
  Daarom moeten als maatschappij voorzichtig omgaan met bestuurders die verantwoorden dat iets niet bereikt of zelfs mislukt is.
  Besturen is niet eenvoudig in een chaotische werkelijkheid waarin beslissingen in het heden vaak onvoorspelbare consequenties hebben die achteraf altijd eenvoudig te beredeneren zijn..

  Naast het niet durven verantwoorden leidt die angst en onzekerheid ook tot de ontwikkeling van allerlei “cover your a.” audit systemen. Ook als het fout gaat wil de bestuurder kunnen aantonen dat hij/zij in ieder geval niet verantwoordelijk was, en dat lijkt mij een oxymoron.
  Dat vraag waarschijnlijk om een nieuwe column en heel veel tijd.

  ARROGANTIE
  Ik maak me meer zorgen over de bestuurders die Arrogantie als niet uitgesproken argument hebben.
  Voor die situaties is het het helemaal duidelijk:
  Niet willen verantwoorden is voor mij synoniem voor: Moeten verantwoorden. Misschien wil ik daar wel verder gaan: Niet willen verantwoorden is: niet meer mogen besturen.

  Ook dat vraagt om een column wellicht, het beargumenteren waarom verantwoording noodzakelijk is in het besturingsconcept dat wij hanteren. . . . . en waarom we wellicht eens met een frisse blik moeten kijken naar dat besturingsconcept.

  Gelukkig zie ik veel ontwikkelingen rond Slow management, Rijnlands denken, vakmanschap en professionaliteit. Organiseren in samenhang. We zijn op de goede weg . . .

  Bram


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: