Vakcolleges: toch geen oude wijn in nieuwe zakken?

In Heerenveen zijn we bezig om een vakcollege techniek te ontwikkelen. Toen ik daarover vandaag iets op Twitter zette, kreeg ik gelijk een waarschuwing. Rondom het Vakcollege heersen nogal wat sentimenten die lijken op terugverlangen naar de oude ambachtsschool/LTS. Dat leidde via Twitter tot het advies “bezint eer gij …”.
Verstandig advies natuurlijk. Altijd eerst goed nadenken, voordat je aan iets nieuws begint. Bovendien herken ik het sentiment en het risico dat het Vakcollege geen verbetering maar een restauratie van beroepsonderwijs inhoudt.
Toch moeten we iets met het (v)mbo, zeker voor bepaalde groepen jongeren. Met name in de basisberoepsgerichte leerweg van het vmbo gaat het niet lekker: weinig leerlingen en een moeizame leerroute die te vaak tot ongekwalificeerde uitval leidt.
Als we daar via het Vakcollege iets aan kunnen doen, moeten we dat natuurlijk niet laten. Het lijkt me zeker mogelijk om bepaalde leerlingen beter gemotiveerd te houden door een meer praktische aanpak van het onderwijs en aandacht voor beroepsvorming die dichter bij de interesse van de leerlingen ligt.
Maar het moet dus geen terugtocht naar de ambachtsschool worden. Een succesvolle invoering van de formule van het Vakcollege vraagt volgens mij om een aantal voorwaarden:

  • vanaf het begin intensieve samenwerking tussen vmbo, mbo en bedrijfsleven
  • een brede opleiding, waarin veel aandacht voor oriëntatie bestaat
  • modern onderwijs met gebruik van moderne media en passend bij nieuwe inzichten over leren, didactiek, hersenwerking, etc.
  • leerkrachten die niet alleen gaan voor hun eigen vak, maar voor een brede invulling van het leergebied techniek

1 Antwoord to “Vakcolleges: toch geen oude wijn in nieuwe zakken?”


  1. 1 Frans Mulder 18 augustus 2010 om 21:04

    Je redenering klopt helemaal Frank! Maar… als ik jouw opsomming van voorwaarden zie dan kom ik veel meer bij het intrasectorale programma Techniek breed uit of bij Intersectoraal (wat denk je van het verbinden van Techniek met Economie: kansrijk volgens mij). Bovendien stelt het consortium voor het gebruik van de naam vakcollege aan VMBO scholen stringente voorwaarden en vraagt nog een hoop geld ook. Een keurslijf waar jouw voorwaarden nog wel mee zouden kunnen botsen. Ik spreek vanuit gesprekken met een aantal scholen die dat keurslijf ook zo heben gevoeld.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: