Zijn we de weg kwijt?

Gisteravond met de gemeenteraadsfractie van de PvdA een van de dorpen van Heerenveen in geweest. Goed om te ontdekken waar mensen mee worstelen. En lastig als je weet dat er de komende periode nauwelijks of geen middelen zijn om daar iets aan te doen.

Maar daar gaat dit blog niet over. Je ontkomt er op zo’n avond niet aan om met elkaar van gedachten te wisselen over de situatie waarin de PvdA zich, met name landelijk, bevindt. Mijn conclusie uit enkele van die gesprekken die ik gisteren voerde: leden houden zich vast aan de partij, onanks de groeiende afstand tussen wat de top doet en denkt en wat er in de afdelingen gebeurt en leeft.

Steeds vaker hoor ik de roep om linkse samenwerking. Dat betreft dan PvdA, SP, GL en D’66. Ik weet het niet. Met name op sociaal-economisch gebied is de SP volgens mij een zeer behoudende partij die standpunten heeft waarmee we de economische crisis niet te boven komen en misschien zelfs verergeren. Op dat gebied bood (en biedt?) Paars-plus volgens mij de meeste kansen. Die kansen lijken verkeken. Wat moeten we dan in die samenwerking zoeken? De eigen standpunten loslaten om over te stappen op het sociaal-conservatisme van de SP? Is Emiel Roemer bereid om de omgekeerde weg af te leggen?

Daarnaast zien we de PvdA te weinig in het nieuws en al helemaal niet met datgene waar de partij mee in het nieuws moet komen: de heldere sociaal-democratische boodschap. De overtuiging dat ons land en haar inwoners beter af zijn met de ideeën van de PvdA, gebaseerd op solidariteit, evenwichtigheid, zorg voor wie niet zonder kan, uitdaging voor wie het aan kan. Ik wil die ideeën in het journaal, bij P&W, in DWDD en in alle andere programma’s waar nu steeds gesproken wordt over de vraag of Cohen het wel of niet goed doet.

1 Antwoord to “Zijn we de weg kwijt?”


  1. 1 Bert Kerkhof 4 november 2010 om 21:18

    Volgens een tv-programma deze week zijn CDA, Pvda én SP (behoudende) populistische partijen. Michiel Bicker Caarten nodigde mij uit voor Wakker Uitgesproken n.a.v. armoedebestrijding bijstand. Twijfel nog want tijdsdruk is door vele onderhanden onderwerpen groot. In elk geval volgend jaar maart met de staten verkiezingen krijgt paars-plus een nieuwe kans. (zie ook http://conseo.nl/formatie) Mark Rutte toont verfrissende openheid en Syp Wynia (redacteur Elsevier) laat in de Buitenhof van zondag een VVD zien die macht wil terugbrengen van koningin. Pvda lijkt hieraan nog geen punt te willen zuigen.

    PS: De tekst van optie ‘Houd mij via email op de hoogte van nieuwe berichten’ wordt meer eenduidig door ‘berichten’ te vervangen door ‘blogs’. Immers ook een reactie is een bericht.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: