Kansen en uitdagingen voor het bedreigde ROC

Ik las vanochtend de nieuwe editie van de Noordelijke Arbeidsmarkt Verkenning (2010-2011).  Daarin kom je verschillende uitspraken tegen die ROC’s zich ter harte zouden moeten nemen om te overleven in deze tijd van bedreigeingen. Hieronder heb ik er een aantal op een rijtje gezet:

  • Uitspraken over toekomstige ontwikkelingen zijn met grotere onzekerheiden omgeven dan we gewend waren.
  • De bandbreedte tussen de meest gunstige en de meest ongunstige vooruitzichten voor 2015 is behoorlijk groot.
  • De overheid trekt zich terug. Maatschappelijke organisaties zoals ROC’s, woningbouwcorporaties en zorginstellingen zullen vaker het voortouw (moeten) nemen bij het ontwikkelen van nieuwe initiatieven en activiteiten.
  • Oplossingsrichtingen zitten in het bevorderen van mobiliteit van de groep ouderen (45+) op de arbeidsmarkt. Denk daarbij aan scholing en aan het oplossen van institutionele blokkades om scholing voor deze groep in te zetten.
  • De aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt kan flexibeler gemaakt worden, met behulp van een onderwijsmodel waarin leerlingen breed beginnen en later specialiseren. De oplossing ligt in nieuwe, flexibele vormen van samenwerking tussen het MBO en het bedrijfsleven. De school kan nog meer het bedrijfsleven in.
  • ROC’s moeten meer maatwerk leveren, via verschillende instapmomenten en nieuwe vormen van publiek-private samenwerking en werkgeverschap. Al met al is er behoefte aan meer flexibiliteit bij de ROC’s.
  • Vanuit de techniek/zorg wordt op de langere termijn (ook of juist in krimpgebieden) een toenemende vraag naar arbeid verwacht. Dit is vooral vervangingsvraag. Hier ligt een belangrijke taak voor de ROC’s. Deze pakken het nog onvoldoende op.

Nou, de handschoen ligt er. Waarom zouden we hem niet oppakken?

0 Reacties to “Kansen en uitdagingen voor het bedreigde ROC”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: