Kaalslag

Ik zit te kijken naar de Schreeuw om Beschaving, het protest tegen de bezuinigingen op cultuur. En intussen worstel ik de hele tijd met de manier waarop we als school verstandig om kunnen gaan met bezuinigingen in de sector onderwijs.

Ook daar dreigt een kaalslag. Geen bekostiging voor onderwijs aan deelnemers ouder dan dertig en het inkorten van opleidingen staan op gespannen voet met de ambitie om als kenniseconomie hoger te scoren.

Onderwijs moet ook kritisch kijken naar de kosten en naar manieren om effectiever om te gaan met belastinggeld. Het is goed om te kijken of er ook op een andere manier gezorgd kan worden voor bekostiging. De opleidingsfondsen van diverse branches schijnen bijna over te stromen. Dus wellicht kan daar iets gebeuren.

Maar het kind dreigt ook nu weer met het badwater weggegooid te worden. Wij  hebbben op het ogenblik te maken met een groeiende groep volwassenen die zich inschrijft voor opleidingen in de zorg. Goede zaak met het oog op dreigende personeelstekorten in die sector. Maar die mensen zijn echt niet in staat om deze opleiding zelf te gaan betalen. Dus is deze groep, zo hard nodig voor de groeiende vraag naar zorg, straks voor deze markt verloren.

Hetzelfde geldt voor opleidingen die we momenteel in de sociale werkvoorziening verzorgen. Daarmee hopen we een groep in staat te stellen om zelfstandig(er) de arbeidsmarkt te betreden. De leeftijd maakt straks dat het niet meer bekostigd wordt. Daarnaast dreigen groepen SW-werknemers hun werk te verliezen. Resultaat: meer mensen die nog structureler aangewezen zijn op een uitkering.

Wie legt het uit? Zijn zij nou zo dom, of….?

2 Reacties to “Kaalslag”


  1. 1 acwvisie 23 november 2010 om 19:04

    Kaalslag op cultuur lijkt nog veel erger in Nederland dan in Vlaanderen. Wat in Nederland gebeurt, is zonder meer angstaanjagend.

  2. 2 Jaap Peters 24 november 2010 om 22:21

    Beste Frank,

    In de sectoren waar ik wat naar binnen kijken wordt de boel inderdaad niet gesnoeid, maar uitgeroeid. Maar het is simpel uit te leggen: we hebben een probleem dat is ontstaan omdat beursgenoteerde bedrijven werden ondersteund. Mede daardoor zitten we diep in de schulden. We kiezen vervolgens voor een rechtse regering met gedoogsteun van een populistische partij, hoe dom kun je wezen, en krijg je een akkoord waar rechts zijn vingers bij aflikt, aldus onze nieuwe minister-president. Kortom we krijgen waar ‘de kiezer’ om heeft gevraagd: afbraak-voetbal.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: