Als je wilt, dan kan het

Vanavond nam ik deel aan een bijeenkomst van een Münchhausen groep. Ik verving mijn collega, dus het was waarschijnlijk eenmalig. Maar het houdt me bezig en dat wil ik graag delen.

Het gaat hier om een groep directeuren/bestuurders uit allerlei richtingen. En eigenlijk is het doel heel eenvoudig: op onconventionele manier onconventionele oplossingen zoeken voor problemen die vaak al heel lang bestaan.

Altijd even wennen, zo’n onbekend gezelschap. Maar nu ik thuis op de bank zit, merk ik hoe het me bezighoudt. Inspirerend, zo’n gezelschap dat vanuit betrokkenheid met de omgeving ervoor kiest om de handschoen gewoon op te pakken. Een groep mensen die zich weigert neer te leggen bij problemen die soms onoplosbaar lijken.

Een van de belangrijkste hinderpalen die mensen tegenkomen is de bureaucratie en de schotten die we tegenkomen bij het zoeken naar oplossingen. Zelfs eenvoudige, gratis oplossingen worden bemoeilijkt, zo niet onmogelijk gemaakt.

En dan blijken deze mensen het gewoon tóch aan te pakken. Met elkaar kiezen ze voor een pragmatische aanpak die op korte termijn moet leiden tot concrete oplossingen.

Eens kijken of dat ook niet binnen onze school kan zorgen voor een einde aan al lang bestaande ergernissen ….

2 Reacties to “Als je wilt, dan kan het”


  1. 1 Bert Kerkhof 8 december 2010 om 22:04

    Pogen met meerderen uit het moeras omhoog te komen verdient meerdere bijeenkomsten. Overigens zijn bureaucratie en tussenschotten niet de enige obstakels, soms probeert een proxy medewerker haar eigen verhaal daarbij te voegen zoals in het jaar 2000 en achteraf bekeken heeft zij het syndroom alleen maar vergroot. Veelzeggend verscheen een soortgelijk boek van J. Okkebrok in 1960 bij Goor te Meppel. Vraag is of intenties van collega dit keer zuiver zijn en bestaat ruimte om dit werk voldoende manhaftig aan te pakken, Frank.

  2. 2 Nico Rosenbaum 9 december 2010 om 18:32

    Gewoon gaan doen en je niet laten afleiden. Het kan echt. We laten ons in het onderwijs ook te veel leiden door zaken waarvan we denken dat het niet kan. Maak goeie plannen, zorg voor draagvlak en ga uitvoerden. Het kan! Neem als voorbeeld onze vakantieregeling. Het kan en mag echt anders. Alleen angst houdt ons tegen. Ooit zei de zeer slechte staatssecretaris Netelenbos iets heel interessants over dit onderwerp. Ze vertelde een zaal vol met boze directeuren uit het VSO dat ze zichzelf in de weg zaten. Dat ze alleen in de wet zagen wat er niet kon, maar dat ze het zicht op wat wel kon kwijt waren. Ik heb me deze Cruyffiaanse aangetrokken. Dus: als j e wilt dan kan het. Nou nog even doen!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: