Hoe groots en meeslepend wil je zijn?

Gisteren las ik dat de Heerenveense Ondernemers Vereniging tegen nieuwbouw van Thialf bij het Abe Lenstra Stadion is. In plaats daarvan kiezen de ondernemers voor renovatie van het huidige ijspaleis.

Via Twitter stelde ik de vraag welke argumenten daarvoor te geven waren, vanuit het perspectief van de ondernemersvereniging. Jammer genoeg kreeg ik ze niet te horen.

Wel reageerde een ander met de volgende twee argumenten:

  1. de exploitatie van nieuwbouw zou niet rond te krijgen zijn
  2. bewoners zijn tegen de (duurdere) nieuwbouwvariant
  3. niet alles hoeft gecentraliseerd te worden

Terecht stelde deze tweep de vraag naar mijn standpunt. Maar die vraag stellen is makkelijker dan hem beantwoorden. Ik ben een buitenstaander. Ik vind dat je vooral naar de rationele argumenten moet kijken en je niet moet blindstaren op emoties en beleving, zoals volgens mij nu veel te vaak gebeurt.

Maar helemaal zijn deze zaken natuurlijk ook niet uit elkaar te halen. Het begint er immers allemaal mee wat je, in dit geval met de gemeente Heerenveen, neer wilt zetten. Welke uitstraling wil je hebben? Wat moeten mensen beleven als ze de naam Heerenveen horen?

Daarin zit een discrepantie. Heerenveen is een dorp. 40.000 inwoners, verdeeld over een aantal dorpen, met een grote kern van 28.000 inwoners. Op dit punt vergelijkbaar met Houten, mijn vorige woonplaats.

Maar als je mensen van verder weg vraagt, maak ik me sterk dat ze Heerenveen en Houten niet als vergelijkbare dorpen zullen noemen. Het aantal inwoners van Heerenveen zal eerder geschat worde in de buurt van de 100.000 dan onder de 50.000. Bij Houten is misschien wel het omgekeerde het geval.

Deels heeft dat te maken met d eligging. Houten ligt onder de rook van Utrecht en dan ben je al snel niet meer dan een voorstad/slaapdorp/forensendorp. Heerenveen ligt in Friesland. Friesland wordt gekend aaan haar kernen, meer dan aan haar gemeenten. Meestal hebben die gemeenten een naam die buitenstaanders niet kennen, laat staan waarvan ze weten wat het inhoudt. En Heerenveen is dan toch een relatief grote kern binnen de Friese context.

Daar komt bij dat iedereen Heerenveen kent. Dat kan alleen maar liggen aan twee grootheden binnen de gemeente: SC Heerenveen en Thialf. Dat zijn zaken die mensen al snel koppelen aan een grote stad en niet aan een dorp.

En dan kom je dus uit  bij die eerder genoemde discrepantie. Heerenveen is een dorp met stadse uitstraling en ambities. De combinatie van die uitstraling met de goede ligging maakt Heerenveen ook nog eens een geschikte vestigingsplaats voor ondernemingen.

Als we een besluit over Thialf moeten nemen, is deze achtergrond van belang. Wat kan dit beeld, een combi van dorpse en stedelijke karaktertrekken, verder tot bloei brengen?

1 Antwoord to “Hoe groots en meeslepend wil je zijn?”


  1. 1 Auke Zandstra 8 januari 2011 om 20:44

    Beste Frank, volgens mij is het erg makkelijk om een keuze te maken op dit moment. Er is gewoon haast geboden en het is onverantwoord om een nieuw Thialf te gaan bouwen dat niet exploitabel is. Dat een nieuw Thialf bij het Abe Lenstra Stadion niet exploitabel is, heb ik begrepen van de huidige directeur dhr Nieweg.

    Je argument dat een verplaatsing naar Heerenveen-centrum een impuls voor het centrum van Heerenveen zal geven is deels waar. Dat is nu ook al zo, een verhuizing zal echter een grote klap zijn voor Heerenveen-Zuid en Oudeschoot. De gehele sociale infrastructuur is er nu en die zul je nooit meer krijgen met nieuwbouw in een anoniem stadiongebied. Alleen al het betaald parkeren draagt direct bij aan diverse leefbaarheidsprojecten in t Sud.

    Het gaat niet om wat je wil zijn, het gaat nu om wat je kan zijn.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: