Als het niet meer past

Volgens sommigen is het hoog tijd dat er bezuinigd wordt op passend onderwijs. Met die term benoemen we het beleid valt waarmee het onderwijs geschikt gemaakt wordt voor leerlingen die zonder aanpassingen de boot dreigen te missen.
Om deze bezuiniging te rechtvaardigen worden twee argumenten het meest genoemd:
Een open eind regeling, zoals nu bestaat, is niet vol te houden want niet te betalen.
Een open eind regeling, zoals nu bestaat, leidt tot een situatie waarin kinderen te snel een etiket opgeplakt krijgen.

Volgens mij deugen beide argumenten niet.

Als je alle mensen kansen wilt bieden, ontkom je niet aan een open eind regeling. Wie een financieel plafond inbouwt, kiest ervoor dat mensen uit de boot vallen. Voor degene die te laat gemeld wordt, klinkt het keihard: “de boot is vol!”

Het idee dat mensen nu te snel een etiket opgeplakt krijgen, is gebaseerd op belevingen, emoties en getallen zonder analyse. De oorzaak-gevolg relatie tussen het aantal zorgleerlingen en het bestaan van een open eind fnanciering is volgens mij nergens aangetoond.
Integendeel! Wie beweert dat dit het geval is, stemt voor een motie van wantrouwen tegen al die professionals die de verklaringen afgeven op grond waarvan rugzakjes van kinderen gevuld worden met extra hulp. Ik heb geen enkele reden kunnen vinden waarom dat wantrouwen terecht zou zijn.

Passend onderwijs vraagt tijd. Het is een complexe operatie die veel vraagt van professionals in het onderwijs en daaromheen. Het is logisch dat dat niet direct goed gaat.
Wie nu kiest voor het harde snijden, zoals het kabinet dat wil, ontneemt de professionals de kans om er een succes van te maken. En daarmee de desbetreffende kinderen een volwaardige kans op een volwaardige toekomst.

0 Reacties to “Als het niet meer past”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: