Omgaan met lijstjes

Een berichtje dat ik zojuist van Yammer haalde:

“Keuzegids MBO 2011 http://www.keuzegids.org/mbo is uit.
Het Friesland College staat op plaats 24, onze naaste concurrent op 5. Dat zegt wel weer genoeg.”

Mij zegt het wel het een en ander, maar niet genoeg. Dus maar even stilstaan bij het zoveelste lijstje. De lijstjescultuur waar we in beland zijn weerspiegelt wat mij betreft verschillende zaken:

 • het streven naar openheid (mooi)
 • het vragen om verantwoording (mooi)
 • het streven naar eenvoud, dat soms verwordt tot simplisme (minder)
 • de gemakzucht van het publiek die we willen bedienen (slechte zaak)

Ik probeer iets langer bij het genoemde lijstje stil te staan. Dat doe ik omdat het me raakt. Ik wil niet op plaats 24 staan, ik wil op het erepodium. Dus het verschijnen van het zoveelste lijstje is wat mij betreft de zoveelste stimulans om beter te worden. En ik weet dat we (nog) niet goed genoeg zijn, wat mij betreft tenminste. En blijkbaar ook wat betreft onze deelnemers, want hun oordeel is bepalend voor de plaats die we op de ranglijst innemen.

Maar … nu eens kritisch naar het hier bedoelde lijstje kijken.

 • Wij staan op nummer 24 … met een score van 6,57. Voldoende, maar absoluut niet goed genoeg.
 • De “concurrent”” waar hier naar verwezen wordt, staat op plaats 5 … met een score van 6,82. Is dat dan wel goed genoeg?
 • Het verschil is dus 0,25 … klinkt toch anders dan 19 plaatsen lager.

Nog even terug naar het lijstje:

 • de nummer 1 scoort: 7,13
 • de nummer laatste scoort: 6,30
 • Ik begin te twijfelen als de uitslag zo dicht bij elkaar ligt. Wat zijn dan de verschillen? Waarom zit alles zo dicht bij elkaar?

Al met al, kom ik, op grond van dit lijstje, niet verder dan wat algemene beelden. In het algemeen doen de scholen het niet slecht, maar het moet beter. De een heeft wat dat betreft meer huiswerk dan de ander.

Wij hebben zelf gezien dat de scores van bepaalde opleidingen het gemiddelde bij ons omlaag haalden. Daar zal dus het snelst en het hardst aan getrokken moeten worden.

Maar het enkel en alleen (ver)oordelen van een school op grond van deze publicatie doet geen recht aan hetgeen er wel goed gaat en aan de energie die door alle medewerkers erin gestoken wordt om de boel goed te houden en beter te krijgen.

Rest mij ter afsluiting niets anders dan onze “naaste concurrent” welgemeend te feliciteren met die vijfde plaats.

1 Antwoord to “Omgaan met lijstjes”


 1. 1 Esther Drost 10 maart 2011 om 23:50

  Ik denk; dat als jullie de gemakzucht van het publiek willen dienen, willen veranderen, moeten jullie gaan investeren in de onderste laag… Als je een onderneming start, begin je vanaf onder aan en ik denk dat het in dit geval ook zo werkt!!!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: