Gedachten tijdens de terugreis

Op terugweg na bezoek aan Tweede Kamer. Kamercommissie besprak daar actieplan MBO van minister van Onderwijs. Het plan heeft de titel “Focus op vakmanschap”. Ik gaf al in eerder blog een samenvatting en commentaar. Dat hoeft geen tweede keer. Maar wat ik meemaakte blijft wel rondspoken in mijn hoofd, dus daarover probeer ik wat op een rijtje te zetten.

In het algmeen is iedereen, ook de sector zelf, wel te porren voor de ambities die in het plan verwoord worden. In het kort gaat het dan om verhoging van de kwaliteit, verbetering van de organisatie en realiseren van meer doelmatigheid (beetje kort door de bocht, maar voor nu voldoende). Mij lijken dit ook goede en terechte ambities:
1. Teveel studenten op ROC’s zijn ontevreden en hebben daar reden toe. Het onderwijs moet spannender, veeleisender, duidelijker. Daar wordt al hard aan gewerkt, maar logisch dat dat nog eens benadrukt wordt.
2. Er gaat in onze organisaties nog te veel mis. Op Twitter lees ik hoe studenten zich vervelen, veel tijd kwijt zijn aan uitzoeken hoe het zit qua rooster en planning, geconfronteerd worden met lesuitval, etcetera.
3. De huidige inrichting van ROC-land betekent dat te veel overheidsgeld beter besteed had kunnen (en dus moeten) worden. Vrij kleine opleidingen worden soms op meerdere plaatsen in een stad aangeboden, nieuwe opleidingen worden soms te makkelijk gestart. Uiteindelijk komt het er hierbij op neer dat concurrentieoverwegingen nog te vaak een te grote rol spelen. Gelukkig nemen we langzamerhand afscheid van het idee dat concurrentie altijd een positief effect heeft op ons onderwijsaanbod.

Mijn commentaar op de voorstellen heb ik dus al gegeven. Hier gaat het me om de teneur van de reactie van de politieke partijen. Die zou ik als volgt samenvatten:
1. Iedereen onderschrijft belang van goed MBO.
2. Velen zien dat het de goede kant opgaat.
3. Sommigen vrezen dat het nooit goed komt.
4. Enkelen wijten dat simplistisch aan grote instellingen en slechte bestuurders

Het wantrouwen tegen bestuurders zit bij enkele partijen inmiddels behoorlijk in de genen. Het lijkt wel onmogelijk dat mensen deze rol nog op zich nemen om een bijdrage aan goed onderwijs voor onze jongeren te leveren. Terwijl ik ze bijna dagelijks spreek, de bevlogen mensen die het echt doen voor die jongeren. En je komt ze op alle lagen tegen: bestuur, management, docenten, overige medewerkers.

Gaat het nou helpen als we alles dicht proberen te regelen? Of alle macht weer centraliseren naar het ministerie? Volgens mij niet dus. Heldere afspraken, kristalheldere resultaten definieren, stevig verantwoorden, ingrijpen als het mis gaat, allemaal zaken die met de huidige wetgeving mogelijk zijn. Ga dan gebruiken wat er is in plaats van bedenken wat erbij zou kunnen! Alsof meer altijd beter is!

Als de sector van het MBO zich achter de ambities van het ministerie stelt, zou je toch ruimte moeten bieden om die ambities waar te maken? Als de sector dat dan graag wil doen in samenwerking met het bedrijfsleven, dan ga je toch juichend overeind komen? Als beroepsonderwijs en bedrijfsleven dat willen doen in afstemming met de regionale situatie op de arbeidsmarkt, dan wordt het applaus toch oorverdovend?
Nee hoor, de minister moet het doen. Een oekaze uit Den Haag werkt beter. Bestuurders denken enkel en alleen aan eigenbelang. Als je uitwassen blijft zien als representanten van de gewone gang van zaken, dan blijf je inderdaad zo denken. Maar mag ik van onze volksvertegenwoordigers niet iets meer nuance en diepgang verwachten?

0 Reacties to “Gedachten tijdens de terugreis”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: