Beroepsonderwijs met toekomst

Ik sprak al vaker over het actieplan MBO. Los van de inhoud, daarover gaan immers die eerdere blogs, heeft het actieplan in elk geval tot gevolg dat er in en rond de sector van het MBO weer eens stevige gesprekken gevoerd worden over de toekomst van dit onderwijs. Een van de “dreigementen” die daarbij aan de orde zijn, klinkt ongeveer als “wanneer het MBO het niet beter gaat doen, zullen de bedrijven hun eigen bedrijfsscholen weer oprichten”. In deze redenering zijn onderwijs en bedrijfsleven tot elkaars schaduw veroordeeld. Treedt de een wat meer in het licht, dan gaat dat ten koste van de ander.
Daarmee ontstaat volgens mij geen duurzame verbintenis tussen deze twee die kwaliteit garandeert voor de toekomst van het beroepsonderwijs. En daarmee stellen we de toekomst van jongeren, nu en straks, ter discussie. Daar treffen beide partijen elkaar immers. Een goede toekomst voor jonge generaties is voorwaarde voor een duurzame toekomst van de samenleving. Daarbij is de rol van jongeren als werknemer van belang, maar niet het enige dat telt. Het MBO bereidt jongeren voor op een wereld waarin arbeid een belangrijke plaats inneemt. Maar het leven is meer dan werken. Een vorm van welzijn en welvaart is ook van belang voor een duurzame plaats op de arbeidsmarkt.

Hoe moeten onderwijs en bedrijfsleven nou met elkaar bouwen aan beroepsonderwijs van de toekomst?
Ik las onlangs het boek “Society 3.0” van Ronald van den Hoff. Het is een boek waarin een toekomstvisie beschreven wordt, gebaseerd op een aantal ontwikkelingen die we momenteel zien gebeuren onder paraplutermen als “sociale innovatie”, “het nieuwe werken/organiseren/etc”, kennis- en netwerksamenleving, en ga zo maar door.
Het boek inspireert mij tot nadenken over het onderwerp van dit blog. Tegelijk merk ik dat ik niet ontkom aan het uiten van bedenkingen. Maar ik begin met de inspiratie!

Een paar citaten:
“We moeten werkomstandigheden aanpassen aan talenten van de mensen en niet andersom.”
“We leiden mensen op voor beroepen die over 5 jaar niet meer bestaan, we moeten opleiden voor beroepen die pas over 5 jaar ontstaan.”

En waarom blijven we maar denken en werken in twee gescheiden werelden?
“Stel het je gewoon eens even voor. (…) Ondernemers die de school gebruiken voor nadenken, presentaties, maar ook iets teruggeven. Een college, rondleidingen, stages of gewoon producten. (…) ZP’s die elkaar op school ontmoeten, er samenwerken. Die hun ervaring teruggeven en ideeen direct delen met studenten. Netwerken die spontaan ontstaan. Kunstenaars die werken en exposeren , die hun visie geven op vernieuwing! Getver wat een mogelijkheden!”

Als ik doordenk over deze zaken dan zie ik de scheiding tussen school en bedrijf verdwijnen. Niet doordat de bedrijven eigen scholen beginnen, maar doordat leren en werken in scholen en bedrijven door elkaar gaan lopen. Werken=leren en andersom. De scheiding, die haar optimum kent in be-eindiging van de schoolloopbaan met een diploma, tussen een periode van leren en een periode van werken, verdwijnt. Bedrijven opereren in scholen omdat ze daar anderen treffen die met hun nadenken over de uitdagingen die ze tegenkomen. Scholen leiden op in bedrijven, omdat daar de ervaringen opgedaan worden die ten grondslag liggen aan het leerproces. De ervaringen die motiveren tot leren, die motiveren tot werken, die uitdagen tot verdieping en discussie.

MAAR …
Ronald van den Hoff beschrijft ontwikkelingen die ik herken. Veel van zijn beschrijvingen zijn gebaseerd op het werken van de Zelfstandige Professionals die hij in zijn eigen wereld ongetwijfeld vaak ontmoet. Maar ik vraag me zo af of hij wel naar de hele wereld kijkt. Ik herken zijn keuze om de afkorting ZZP-er te vervangen door ZP-er. Geen zelfstandige zonder personeel, maar een zelfstandig professional. Alleen … gaat dat op voor allen die zich nu zzp-er noemen? Ook de metselaar die zich als een freelancer beweegt van de ene opdracht naar de andere? De accountant die van klant naar klant gaat om te adviseren en ondersteunen bij administratieve vraagstukken?
Of hebben we het hier toch erg over de wereld van innovatie, advies en creativiteit? Kortom, de mensen die we tegenkomen in de inspirerende werkomgeving die van den Hoff met Seats2meet heeft gerealiseerd.

Als we society 3.0 een inspirerend en aantrekkelijk toekomstbeeld vinden, verplichten we ons ook om na te denken over de vraag hoe dit aantrekkelijk EN bereikbaar kan zijn voor iedereen en niet alleen voor de elite op het gebied van (sociale) innovatie. Dan moeten we er in elk geval iets mee binnen het MBO, een onderwijssoort die ongeveer 60 procent van de jongeren als deelnemer kent.

3 Reacties to “Beroepsonderwijs met toekomst”


 1. 1 Manon Kuipers 13 mei 2011 om 17:43

  Interessante gedachtengang en helemaal mee eens. Maar hoe kunnen docenten hieraan bijdragen? Specifieke vakkennis ontbreekt vaak en het onderwijs is een wereld op zich en erg intern gericht. Zolang er boeken gebruikt worden uit 2004 en readers aangeboden worden waarin de gulden nog gebruikt wordt denk ik dat er nog een lange weg te gaan is. Ik probeer op mijn manier een steentje bij te dragen. Zo hebben onze tweedejaars een social media plan gemaakt voor Beach Dance (dance festival in Harlingen). Dit vonden ze erg leuk en organisatoren waren er ook erg blij mee.
  Manon Kuipers/ docent communicatie Friesland College (en ook ZZP-er)

  • 2 Frank van Hout 13 mei 2011 om 18:38

   Docenten moeten de bedrijven in. Mensen uit de bedrijven moeten de school in. Het grootste deel van de benodigde middelen zijn in de bedrijven te vinden. De rest (denk aan theorie) is beschikbaar op internet, vaak zelfs gratis.
   Je vraagt wat docenten bij kunnen dragen. Ben je zelf niet het voorbeeld? Maar ze moeten wel uit hun comfort zone willen stappen om integratie tussen leren en werken echt te raliseren.

 2. 3 Denkbeeldhouwer 16 mei 2011 om 21:38

  Hoe we dat kunnen vormgeven?
  Door broedplaatsen buiten het onderwijs te creeren waar studenten en organisaties elkaar ongedwongen kunnen treffen en co-creeren. Kleine kraamkamers voor het nieuwe leren. Voor studenten action learning, voor organisaties impulsen, kansen voor vernieuwing.

  Zie http://www.eentweetien.nl en lees http://issuu.com/denkbeeldenstorm/docs/eentweetien_slowmanagement


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: