Marktgericht opleiden … geen vanzelfsprekendheid

“Marktgericht opleiden zou handig zijn” kreeg ik als reactie op een tweet waarin ik aangaf het eens te zijn met het pleidooi van Mark Rutte voor minder MBO-opleidingen.

Dat is een populair geluid. Talloos zijn de opmerkingen in die richting bij discussies over het onderwijsaanbod. Het lijkt dan vaak heel eenvoudig: dít is de vraag van de arbeidsmarkt en dáár moet het beroepsonderwijs het aanbod op afstemmen. Ik vraag me af of degenen die dit beweren wel eens écht gekeken hebben naar de wereld van onderwijs en werk.

Als dit de definitie is dan is marktgericht opleiden volgens mij namelijk onmogelijk, onnodig en onwenselijk.

De onmogelijkheid zit met name in het feit dat de arbeidsmarkt  onvoorspelbaar en het keuzegedrag van jongeren onstuurbaar is. Ik probeer dit te duiden aan de hand van een aantal (retorische) vragen:

  • Welke jongere wil op zijn 25e nog het werk doen waar hij van droomde op zijn 15e?
  • Wie heeft op zijn 35e de baan waar hij oorspronkelijk voor opgeleid werd?
  • Welk bedrijf weet nu voor welke banen het kandidaten zoekt over 5-10 jaar?
  • Weten we eigenlijk wel dat het gros van de huidige banen 10 jaar geleden nog niet bestond?
  • En houden we er rekening mee dat deze ontwikkelingen alleen maar sterker worden?
In de afgelopen jaren zijn veel campagnes gevoerd om meer jongeren te bewegen te kiezen voor een opleiding in de techniek. Iedereen ziet dat de arbeidsmarkt in de zorg de komende jaren erg aantrekkelijk zal zijn qua banenaanbod. Beide zaken zouden tot groei van opleidingen in die sectoren moeten leiden. Ik zie het niet terug in de cijfers. Blijkbaar spelen andere, minder duidelijke motieven een belangrijkere rol bij het bepalen van een keuze.
Het is ook onnodig om het aanbod volgens deze lineaire redenering in te richten. Het gaat er namelijk vanuit dat je na je opleiding gedwongen bent om direct in het verlengde van die opleiding werk te zoeken. De praktijk wijst anders uit. Velen vinden een beroep in een al dan niet aanpalende sector, maar zeker niet in de sector waarin een opleiding is gevolgd. En daarin zijn mensen ook nog behoorlijk succesvol!
Tenslotte beweer ik dat het onwenselijk is om zo naar het onderwijsaanbod te kijken. Met deze bril naar de omgeving kijken levert verkeerde beelden op. Als we echt kijken naar de arbeidsmarkt dan zie ik bedrijven die zoeken naar mensen die breed en flexibel inzetbaar zijn. Als ik praat met bedrijven dan geven ze aan dat ze dat laatste deel van de opleiding, specifieke toerusting voor een specifieke functie, zelf wel kunnen verzorgen.
Ik ben een groot voorstander van zaken niet moeilijker maken dan ze zijn. Maar laten we ook weer niet al te simplistisch gaan redeneren. Dat voorkomt echte oplossingen voor de echte problemen waar we mee te maken hebben.

1 Antwoord to “Marktgericht opleiden … geen vanzelfsprekendheid”


  1. 1 Karen Vasbinder 17 september 2011 om 21:51

    Zou het jammer vinden als simplisme de boventoon gaat voeren. Een beetje uitdaging maakt het leven een stuk aangenamer. En daar gaat het in NL juist om: is onderwijs individuele ontplooiing en moet alles maar leuk zijn?
    Volgens mij niet. Maar de keuzestress en de slechte kwaliteit van het huidig middelbaar onderwijs (zie zojuist afgerond onderzoek van de RUG) geven aan dat er nog veel te verbeteren valt. Daar moeten we realistisch en kritisch in blijven. En niet alleen om meer budget gaan vragen maar juist de verbinding van jeugd en arbeidsmarkt eens maken. In dat kader wordt het hoog tijd dat met de komst van de UCFryslan bedrijfsleven en studenten bijeen komen, ipv het onderwijs en de overheid maar te laten praten>>>>>


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: