Samenwerken is meer …

Vakantietijd is natuurlijk ook nadenktijd. Iets meer rust dan gebruikelijk geeft je de kans om eens te bedenken hoe het beter zou kunnen. Voor mij blijft dat draaien om de zoektocht naar modern beroepsonderwijs.

Ik heb daar een aantal globale gedachten over die ik in de komende weken probeer uit te werken. of het een consistent en steekhoudend verhaal wordt, kan ik niet voorspellen. Hopelijk zijn er wat mensen die ondanks (of dankzij) de vakantie wat tijd nemen om te lezen en te reageren. Daar wordt het alleen maar sterken van.

Modern beroepsonderwijs vereist een verregaande samenwerking tussen scholen en bedrijven of andere organisaties waar de afgestudeerde vakmensen aan het werk willen/moeten kunnen komen. Alleen échte samenwerking voorkomt dat we naar elkaar kijken en denken dat de ánder het verkeerd aanpakt. Dat is immers het kenmerk van alle (volgens mij goeddeels mislukte) aansluitingsprojecten die we de afgelopen twintig jaar gezien hebben.

Maar echt samenwerken doe je niet zomaar! Dan moet je echt wat met elkaar willen delen. Ik heb het nu in drie delen benoemd:

 • gedeelde visie
 • gedeelde ambitie
 • verregaande integratie

Een korte uitwerking per onderdeel:

Gedeelde visie
Samenwerken is ook gewoon “werken”. En je manier van werken ontstaat niet zomaar. Die kun je ook niet zomaar even aanpassen, want dan wordt de kunst van het werken een “kunstje”.
In organisaties wordt op een bepaalde manier gewerkt. Die werkwijze wordt bepaald door de visie die men heeft op relevante aspecten. In het kader van beroepsonderwijs en samenwerking tussen school en bedrijven denk ik daarbij aan:

 • de visie op mensen (vanuit welk mensbeeld geef je het werk van de organisatie vorm)
 • de visie op bestuur en management (hoe geef je je organisatie vorm, welke functies zet je daarbij in en welke stijl van leidinggeven hanteer je?)
 • de visie op leren en werken (hoe leren mensen, hoe werken mensen in een bepaalde bedrijfstak, hoe verwacht men dat leren en werken zich in de toekomst ontwikkelen?)

Gedeelde ambitie
Samenwerken doe je niet zo maar. Je doet het (hopelijk) wel mét plezier, maar niet vóór je plezier. Je doet het om iets te bereiken en in die ambitie moet iets gemeenschappelijks zitten.
Dat vraagt om een gemeenschappelijke beantwoording van vragen als:

 • wat voor organisatie willen we zijn?
 • hoe zien we de relatie tussen de betrokken organisaties onderling?
 • hoe zien we de relatie tussen de betrokken organisaties en hun omgeving?
 • wat willen we betekenen? en voor wie?

Verregaande integratie
Samenwerken lijkt wel wat op samengaan. Met andere woorden, als je echt met elkaar aan het werk gaat, kun je maar beter een paar zaken met elkaar laten versmelten:

 • opleiding, na- en bijscholing
 • backoffice
 • HRM
 • huisvesting

Hoe dit er precies uit kan zien probeer ik nader onder woorden te brengen in volgende blogposts. Of het allemaal kan, moeten we meemaken door het te proberen. Wat mij betreft is het in elk geval een uitdaging die de moeite waard is. Voor onze studenten en natuurlijk voor de bedrijven en instellingen waar zij aan het werk gaan.

5 Reacties to “Samenwerken is meer …”


 1. 1 Fier.fm 24 juli 2012 om 09:06

  Beste Frank,

  Samenwerken is meer dan een gedeelde visie, ambitie en integratie… 😉 alhoewel je hiermee zeker het grootste gedeelte benoemt!

  Een paar aanvullende gedachtespinsels (vanuit een heerlijk zonnetje in de achtertuin):

  Samenwerken is risico’s delen/ belang in elkaar nemen
  Samenwerken is resultaat boeken (en laten zien!)
  Samenwerken is wellicht naast scholen en bedrijven ook de deelnemer laten participeren… (kennismaking met het ondernemerschap)

  Ben benieuwd naar je volgende blogs met de uitwerkingen.

  Zonnige groeten,
  Sheryl Limburg
  Fier.fm

  • 2 Frank van Hout 24 juli 2012 om 11:45

   Hallo Sheryl,

   Bedankt voor je aanvullingen die me zeker helpen om het denken te versterken.
   Ik zog dat je deze gedachten terugvindt bij de komende afleveringen.

   Groet, vanuit een even zo zonnige achtertuin

   Frank

 2. 3 Michel Wouters 24 juli 2012 om 09:34

  Hoi Frank,

  Veel van het denkwerk dat voor je ligt is voor een deel al gedaan. Samenwerking in het beroepsonderwijs is inderdaad niet eenvoudig en kent somtijds een complexe gelaagdheid. Al ruim tien jaar bestaat de Stichting Consortium Beroepsonderwijs. Hier werken onderwijsinstellingen voor beroepsonderwijs gezamenlijk aan de kwaliteit van hun onderwijs. Inmiddels hebben zich afdelingen/domeinen van 42 ROC’s en ongeveer 180 VMBO scholen aangesloten. Tevens wordt nauw samengewerkt met overheden, branche-organisaties en de verschillende werkgevers- en werknemersorganisaties.
  Momenteel ligt het accent van de werkzaamheden op Techniek, Zorg&Welzijn, ICT en Mediavormgeving. Er zijn nieuwe initiatieven gestart voor de Handelsopleidingen en de Horeca. Ook de niet direct beroepsvormende vakken krijgen volop aandacht (LOB, taal,rekenen, vreemde taal). Diegenen die ontwikkelen bij het Consortium worden ingeleend van de scholen. Zo geven we vorm aan het leidend principe; ‘van, voor en door scholen’.
  Kijk eens op de website http://www.consortiumbo.nl. Mocht je nog meer informatie willen dan maken we gewoon een afspraak na de vakantie.
  Geniet ervan!

  Michel Wouters

  • 4 Frank van Hout 24 juli 2012 om 11:50

   Hallo Michel,

   Ik ben in de loop van de tijd mijn vertrouwen in het werken via tussen-, koepel-, branche-, etc-organisaties wat kwijtgeraakt. Alle initiatieven verzanden mij iets te vaak in oeverloos overleg zonder daadwerkelijke vooruitgang.
   Daarom denk ik steeds meer dat het gaat om directe contacten tussen school en bedrijf/bedrijven op alle lagen van de betrokken organisaties. Dáár moet het gebeuren. En dan neem ik het risico van een wiel dat voor de tweede (of zoveelste) keer wordt uitgevonden op de koop toe.
   Dit alles neemt niet weg dat ik met plezier eens een keer doorboom over deze twee verschillende invalshoeken.

   Groeten,
   Frank


 1. 1 Pleidooi voor bedrijfsscholen: eens met het probleem, maar niet met de oplossing | Frank van Hout's Blog Trackback op 2 november 2014 om 08:27

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: