Samenwerken is meer … gedeelde visie (2)

Het is natuurlijk geen nieuws dat samenwerking alleen lukt als je er allebei iets mee “wint”. Volgens mij gaat het meer dan om “allebei winnen”, want dat kun je ook nog wel eens zonder elkaar voor elkaar krijgen. Het gaat er ook om dat je een werkelijk gedeelde ambitie hebt. Met andere woorden, je moet ook iets hetzelfde willen bereiken. De verschillende ambities moeten elkaar dus, tenminste deels, overlappen.

Maar over die gedeelde ambitie, gekoppeld aan gemeenschappelijke doelstellingen, kom ik pas in een volgend blog te spreken. Hier wil ik het hebben over een voorwaarde daarvoor: een gedeelde visie op de toekomst. De ambitie van een organisatie wordt immers ontwikkeld op basis van de verwachtingen die men heeft over relevante toekomstige ontwikkelingen. Een gedeelde ambitie vraagt dan wel om een gemeenschappelijk beeld van die ontwikkelingen waarop die ambitie een antwoord is.

Wat zijn nou belangrijke ontwikkelingen die gedeelde ambities van school en bedrijf beïnvloeden? Ik schets het in een aantal citaten/parafrases:

“dat mensen steeds meer eisen gaan stellen aan hun woon-, werk- en leefomgeving, dat wonen en werken steeds meer in elkaar gaan overlopen en er een steeds grotere vraag ontstaat naar nieuwe ingevingen die dit accommoderen.”

“Zoals u ongetwijfeld hebt gemerkt ,is de scheiding tussen wonen, werken en recreëren langzaam maar zeker aan het verdwijnen.”

Er is steeds meer aandacht voor duurzaamheid en het cradle-to-cradle principe.

Een paar andere belangrijke ontwikkelingen waar je in je samenwerking niet alleen rekening mee moet houden, maar ook gebruik van moet maken. Het zijn namelijk de uitdagingen waar onderwijs en bedrijf samen een antwoord op moeten formuleren:

Vergrijzing en ontgroening leiden tot veranderende vragen van de samenleving. Daarnaast leiden deze demografische veranderingen tot een ander aanbod van arbeid(skrachten).

De samenleving ontwikkelt zich tot een steeds verdergaande vorm van vraagsturing. Mensen verwachten als client, patiënt, klant, of in welke rol dan ook steeds meer dat aanbieders van producten en diensten rekening houden met hun wensen en verwachtingen.
Het adagium van Henry Ford “we geven ze iedere kleur die ze willen, zolang het maar zwart is” gaat niet meer op. Mensen weten maar al te goed dat alle kleuren van de regenboog te krijgen zijn.

Technologie dringt in allerlei vormen steeds dieper door in al onze activiteiten, of het nou wonen, werken of vrije tijd betreft. Waar technologie eerst vooral een rol speelde in technische beroepsopleidingen, zullen we het steeds meer terugzien in beroepsopleidingen in alle branches.

0 Reacties to “Samenwerken is meer … gedeelde visie (2)”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: