Maatschappelijke stage: noodzakelijk kwaad of sociale oplossing?

Sinds enkele jaren zijn leerlingen in het voortgezet onderwijs verplicht om gedurende 30 uur actief te zijn in het kader van hun maatschappelijke stage. HIervoor is jaarlijks een bedrag van zo’n 20 miljoen beschikbaar. Met ingang van het schooljaar 2015-2016 vallen deze extra maatregelen weg en het is de vraag wat daarna de positie van dit fenomeen zal zijn.
Het wegvallen van de extra middelen lijkt mij geen argument om de maatschappelijke stage niet langer in het programma van de school op te nemen. Daarvoor zijn de middelen, zeker als je dat omrekent naar opbrengsten per school, te beperkt. Bovendien is de benodigde extra inspanning voor een school, volgens mij, vrij beperkt. De implementatie is achter de rug. Scholen beschikken over een systeem om leerlingen te koppelen aan aanbieders van stageplaatsen. Leerlingen kunnen daarmee zelf op zoek naar een stageplek en de benodigde afspraken maken.
Wat ik van scholen hoor klopt hiermee. Voor scholen is het van belang dat de tijd die jongeren besteden aan hun maatschappelijke stage geldt als wettelijk verplichte onderwijstijd. Nou heb ik grote vraagtekens bij het fenomeen van verplichte onderwijstijd, maar zolang die blijft bestaan lijkt het me vanzelfsprekend om deze uren daarbij mee te tellen. Doe je dat niet, dan zend je immers indirect het signaal uit dat deze activiteiten eigenlijk maar bijzaak zijn.
Toch hou ik mijn twijfels over de maatschappelijke stage. Ik las dit weekend een artikel waarin doelstellingen van de maatschappelijke stage nog eens op een rij gezet worden. Het gaat daarbij op de eerste plaats om de doelstellingen met het oog op de ontwikkeling van jongeren. Daartoe is het immers een onderdeel van het onderwijs geworden.
Er worden vijftien doelstellingen genoemd, waarvan hier een selectie:

 • jongeren krijgen een sociaal bewustzijn, komen in aanraking met andere mensen in een andere omgeving
 • jongeren oefenen solidariteit
 • jongeren oriënteren zich op de samenleving na hun schooltijd
 • jongeren leren de ‘zorgkant’ van het bestaan kennen
 • jongeren maken kennis met een collectieve verantwoordelijkheid voor maatschappelijke taken

Tot zover even. Voordat je iets zegt over het al dan niet doorgaan met de maatschappelijke stage, zou je toch na moeten denken over de vraag in hoeverre deze doelstellingen tot nu toe bereikt lijken te worden. Eerlijk gezegd heb ik grote twijfels over de vraag of doelstellingen als hierboven bereikt worden. Enig deugdelijk onderzoek hiernaar lijkt me wenselijk.
Er zit echter nog een kant aan het vraagstuk. De maatschappelijke stages zorgen voor een forse aanwas van vrijwilligers bij allerlei organisaties. En daarmee voor een (gedeeltelijke) oplossing van een fors hedendaags probleem: het gebrek aan vrijwilligers, bijvoorbeeld bij maatschappelijke organisaties, sport- en muziekverenigingen, etc.
Dat maakt het voortbestaan van de maatschappelijke stage wenselijk. Of het ook het verplichtende karakter met het oog op de ontwikkeling van jongeren rechtvaardigt is een andere vraag.

1 Antwoord to “Maatschappelijke stage: noodzakelijk kwaad of sociale oplossing?”


 1. 1 Jordy 18 mei 2013 om 15:24

  Beste,

  Om maar als eerst een antwoord te geven op de vraagstelling ” maatschappelijke stage, noodzakelijk kwaad of sociale oplossing”:een sociale oplossing! ook voor de toekomstige ontwikkeling en de daarmee opgedane ervaring in de zorg. Zelf vind ik het belangrijk dat jongeren enige ervaring opdoen met de zorg kant van nederland. wanneer later onverhoopt het noodlot toeslaat en zij zelf in aanraking komen met bijvoorbeeld hulpverlening, dan hebben ze al enige kennis hoe bepaalde zaken in zijn werk gaan. hierdoor is er mijn ogen dan ook meer begrip voor bijvoorbeeld de hulpverlener en diens manier van werken. Zelf ben ik student Maatschappelijk Werk & Dienstverlening en heb ik in talloze cassusen voorbeelden gezien van mensen die hulpverlening wantrouwen omdat zij onder andere niet weten wat de hulpverlening nou precies doet.
  daarnaast is de zorg nou eenmaal een fenomeen in Nederland die soms door de media wordt bekritiseerd (of geprezen). het is dan ook goed om hier een goed gevormde mening over te hebben doordat je zelf enige tijd hebt mogen ‘snuffelen’ tijdens je maatschappelijke stage.

  de vraag of de doelstellingen worden behaald laat ik voor wat het is.

  mvgr.

  Jordy


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: