Vreemde ogen dwingen? … Laten we het hopen

Gisteren sprak ik als lid van de programmaraad van het ECBO met een team van de OECD. Zij doen momenteel onderzoek naar het MBO in Nederland. Het grootste deel van het gesprek ging over vijf aanbevelingen die zij formuleerden voor verdere versterking van het MBO. Ik sta daar graag even bij stil.

1. Zorg voor meer kansen om door te leren
Het zou goed zijn als jongeren meer kansen kregen om na hun MBO-opleiding door te studeren. De ontwikkeling van Associate Degrees zouden daarvoor een mogleijkheid kunnen zijn, maar kennen twee problemen die samenhangen met het gegeven dat ze verbonden zijn aan het HBO:
– Ze hebben een sterk academische insteek, in plaats van het praktijkgerichte dat juist zo’n belangrijk kenmerk is van het MBO.
– Ze blijven in het HBO altijd een ondergeschoven kindje omdat ze daar moeten concurreren met de bachelor-studies.
Verder hinken de AD’s op twee gedachten omdat ze zowel aan moeten sluiten bij de arbeidsmarkt en tegelijk dienen als begin van een bachelor opleiding.

2. Bied meer kansen voor volwassenen
ROC’s zouden meer aanbod moeten ontwikkelen voor volwassenen op alle niveaus. Dat aanbod zou moeten passen bij hun persoonlijke omstandigheden en dus vaak bestaan uit korte(re) cursussen, avondonderwijs.
Het is wellicht de moeite om te kijken naar het financieringsmodel dat Denemarken op dit gebied heeft. Dat bestaat uit een combinatie van publieke bekostiging en particuliere bijdrage van deelnemers.

3. Verstevig de positie van de MBO-1 student
De positie van de niveau 1 opleidingen is te onduidelijk in het huidige systeem. Er kunnen vraagtekens geplaatst worden bij hun relevantie voor de arbeidsmarkt. De doelgroepen in deze opleidingen zijn te divers, ondanks het feit dat ze het gevolg lijken te zijn van de zeer vroege studie- en beroepskeuzes die het Nederlandse systeem kenmerken.
Het zou beter zijn als het MBO meer inclusief zou worden, waardoor deze groepen studenten een integraler onderdeel van de MBO-opleidingen vormen.

4. Verhoog de kwaliteit van het docentenkorps
Het is van belang om de verbinding tussen de onderwijskennis in de scholen en de praktijkkennis in bedrijven steviger met elkaar te verbinden. Dat vraagt twee dingen:
– Kennis uit de bedrijven de scholen inbrengen. Dit kan met gast-/parttime docenten uit het bedrijfsleven die gedurende een bepaalde periode onderwijs verzorgen. Dat vraagt wel om aparte kwalifactie-eisen voor deze mensen, aangezien het niet reëel is om van hen een volledige lerarenopleiding te vragen. Het lijkt verstandig als je praktijkexperts uit bedrijven de kans geeft om zich via een korte opleiding te kwalificeren als part-time docent in het MBO.
– Docenten missen momenteel een regelmatige “opfrissing” voor wat betreft ontwikkelingen in de praktijk van de branche waarvoor zij opleiden. Daardoor weten ze eigenlijk niet goed meer wat er in die bedrijven aan de hand is.

5. Moedig leerwegen aan die op de praktijk gebaseerd zijn
Het Nederlandse systeem van praktijkleren is bijzonder in de internationale context. Niet veel landen kennen een dergelijk systeem. Het is iets om te koesteren en te ondersteunen. Vanuit het ministerie is het van belang dat er maatregelen genomen worden die dit systeem versterken. Dat zou een belangrijke doelstelling van het beleid moeten zijn.

Vijf aanbevelingen die volgens mij van groot belang zijn als het om de verbetering en modernisering van het beroepsonderwijs gaat. Het zou goed zijn als we er in slagen om in beeld te brengen hoe deze aanbevelingen concreet vorm kunnen krijgen en wellicht ook al op diverse plaatsen in praktijk gebracht worden.
Het gaat dan om meer dan alleen maar versterken van wat we hebben. Het zou goed zijn als we op zoek gaan naar nieuwe vormen waarin BBL en BOL meer in elkaar overlopen en waarin docenten uit scholen en praktijkexperts uit bedrijven in één team en mét elkaar verantwoordleijk zijn voor opleidingen.

4 Reacties to “Vreemde ogen dwingen? … Laten we het hopen”


 1. 1 Egon van der Veer 26 mei 2013 om 12:50

  Beste Frank,

  wellicht moeten we nog eens wat verder van gedachten wisselen over de AD’s in samenwerking tussen MBO en HBO.

  mvg,
  Egon

 2. 3 Rieks 27 mei 2013 om 05:19

  “….Dat vraagt wel om aparte kwalificatie-eisen voor deze mensen, aangezien het niet reëel is om van hen een volledige lerarenopleiding te vragen…”
  Waarom is dit niet reëel?? Je kunt je beter afvragen waarom er zo weinig mensen uit de “praktijk” het onderwijs ingaan!

  • 4 Frank van Hout 27 mei 2013 om 08:40

   Het is niet de bedoeling dat deze mensen volledig overstappen nar het onderwijs, omdat ze juist in die dubbele positie de verbinding tussen opleiding en bedrijf kunnen maken en vasthouden.
   Ze komen met name het onderwijs in vanwege hun praktijkervaring en -kennis. Ze moeten dus vooral opgeleid worden om daarmee goed uit de voeten te kunnen in een leertraject. Dat is iets anders dan de volledig bevoegde docent die een veel bredere doelstelling nastreeft.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: