Kijkje in de keuken, terugblik op politieke ledenraad

Het was al weer een tijdje geleden, maar op 8 mei reed ik ’s avonds naar Zwolle om de politieke ledenraad bij te wonen. Geen spectaculaire actuele aanleiding, maar gewoon “omdat het de moeite waard blijft met elkaar te denken en praten over de politieke stand van zaken in het land en in de partij”. Kortom, vooral ontmoeten, luisteren, stof tot praten en denken.
En ook mooi meegenomen …. Zwolle …. lekker dichtbij!

Het hoofdthema van de avond was het rapport van de commissie Melkert “De Bakens verzetten”. Daarnaast de nodige aandacht voor Europa, het was immers twee weken voor de verkiezingsdatum, en een aantal actuele moties.

Het was mooi om te merken dat onze leden Ad Melkert een warm welkom bezorgden, terug in de politieke arena. En hij is terug met een stevig verhaal, dat zou moeten helpen om als partij verder richting te geven aan ons handelen.
Daarbij wordt voortgeborduurd op de ingrediënten van de discussie en het rapport “Van Waarde”. In dit rapport worden, op basis van een stevig onderzoek, vier kernwaarden van de sociaal-democratie in de twintigste eeuw gepresenteerd:
bestaanszekerheid
goed werk
verheffing
binding

De commissie Melkert heeft een rapport geschreven dat ik zie als een van de instrumenten die ons moeten helpen om, op basis van deze kernwaarden, politiek te bedrijven op alle niveaus, van gemeente tot aan Europa. Geplaatst in de actuele situatie gaat het dan om de vraag “Hoe komen we op basis van deze waarden uit de internationale crisis waar we in zitten?”
Zoals te verwachten gaf Ad Melkert als aftrap een heldere “samenvatting” van het rapport. Maar het mooiste was daarna het gesprek met de zaal. Daarin werden reacties gegeven en vragen gesteld aan een “stevig” panel met Lodewijk Asscher, Agnes Jongerius, Ad Melkert, Diederik Samsom en Paul Tang. Een panel dat zorgde dat in het gesprek een mooie beweging ontstond tussen Nederland en Europa, maar soms ook teruggegrepen kon worden op het rapport zelf en de basis waarop het gebaseerd is.

Ik ga in dit verslag niet diep in op de inhoud van het gesprek. Ik heb geen aantekeningen gemaakt en zou de inhoud van het gesprek tekort doen als ik dan nu nog een verslag zou willen reconstrueren.
Maar ik sta wel even stil bij een rode draad die me is bijgebleven. Die rode draad is het thema “bezorgdheid”. Uit bijna alle reacties en vragen komen zorgen naar voren. Dat zijn zorgen op verschillende vlakken en niveaus:
zorgen om mensen die hun baan kwijtraken
zorgen om mensen die hun baan houden, maar toch in grote onzekerheid leven\
zorgen om onze partij die aanhang lijkt te verliezen
zorgen om het verhaal van onze partij dat onvoldoende richting en kracht uit zou stralen
zorgen om de samenwerking met de VVD, waardoor ons echte verhaal te veel in het gedrang zou komen

Dergelijke zorgen werden gedurende de avond niet weggenomen. Ze werden door de panelleden erkend en benoemd tot drijfveren voor het politieke handelen. Tegelijk zou het rapport Melkert moeten helpen bij het richtinggeven aan dat politieke handelen. Zonder alles uitputtend te analyseren en zonder de pretentie te hebben alles meegewogen te hebben, kom ik tot twee voorlopige conclusies:
Het rapport krijgt een warm onthaal omdat het richting geeft aan sociaal-democratisch handelen in allerlei situaties en op alle niveaus.
Het rapport vraagt om een nadere uitwerking van die richting in concrete standpunten en handelswijzen bij concrete (politieke) situaties.
Later dit jaar zal op het congres een resolutie aan de orde zijn naar aanleiding van het rapport. Hopelijk is de aanname van die resolutie
de afsluiting van een periode waarin het rapport Melkert een rol speelt in de vele discussies die momenteel spelen in onze partij
het begin van een periode waarin het rapport ons helpt bij het concrete politieke handelen in en van onze partij

Naast deze discussie over het rapport Melkert en speeches van enkele coryfeeën, zoals altijd een aantal actuele moties. Het viel me op dat een groot aantal moties als pre-advies meekregen “overnemen”. Op die manier vormen dergelijke moties een mooi instrument voor de leden en afdelingen om de fractie een gewenste richting mee te geven bij de politieke afwegingen die in de komende periode gemaakt moeten worden.
Veel aandacht ging in dat kader uit naar de motie die vroeg om een humane, ruimhartige toepassing van het kinderpardon. Ook deze had het pre-advies “overnemen” en werd, naar verwachting, massaal gesteund. Ondanks alle mitsen en maren zien we volgens mij momenteel een fractie in de Tweede Kamer die stevig zoekt naar een aanpak zoals met deze motie beoogd werd.

Al met al geen spectaculaire avond, maar wel een paar uur waarin je ervaart dat onze partij daadwerkelijk een vereniging in beweging is.

0 Reacties to “Kijkje in de keuken, terugblik op politieke ledenraad”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: