Een kwestie van kiezen??? … Dan wel voor kwaliteit!!!

Vorige week stond er een “must read” in VONK, een wekelijkse bijdrage van de Volkskrant. Het gaat om een artikel van Jikke Emmelkamp, onderwijzeres in hart en nieren.
In het artikel reflecteert zij op het resultaat van een week tijdschrijven. En wat blijkt:
– ze besteedt minder dan de helft van haar werktijd aan lesgeven
– ze werkt fulltime, terwijl ze een part time aanstelling heeft
– ze vraagt zich steeds weer af hoe het beter kan

Als ik de rest van haar relaas lees, dan kom ik tot één hoofdconclusie: wij durven geen keuzes te maken bij de inrichting van ons onderwijs!

Dus besteden we meer aandacht aan de basisvaardigheden taal en rekenen, maar blijven we ook alle andere zaken doen. Want die zijn maatschappelijk noodzakelijk, breder vormend, gericht op andere, net zo noodzakelijke, vaardigheden.

Dus vinden we de mening van een leerkracht over de voortgang van leerlingen van belang, maar willen we die voortgang ook zo objectief mogelijk getest zien. Dus spinnen centra garen bij de ontwikkeling van landelijke, genormeerde toetsen.

Dus moet er sprake zijn van professionele ruimte bij docenten en docententeam, maar wordt die ruimte volledig dichtgeregeld uit angst voor …. wat eigenlijk????

De oplossing???

Het mag duidelijk zijn: ons onderwijs heeft behoefte aan keuzes. En de fundamentele keuze is volgens mij de keuze voor ruimte en vertrouwen in de richting van professionals. Die professionals zijn op de eerste plaats de docenten en hun (direct) leidinggevende. Daar ligt het primaat voor de inrichting van het onderwijs. Daar moeten de keuzes gemaakt worden omdat daar de mensen zitten die (horen te) weten wat het beste is voor leerlingen en studenten.

Maar dat vraagt meer dan alleen ruimte geven. Zoals Edith Hooge onlangs stelde: “meer ruimte vraagt om stevige sturing”. Zij gaf een aantal aanbevelingen die wel eens een sleutel kunnen bieden bij het daadwerkelijk maken van keuzes in een cultuur van professionele ruimte:

Zorg dat leraar weer een beroep met status wordt door:
– betere lerarenopleidingen met strenge selectie
– de aanpak van deeltijdwerk
– een verhoging van de beroepsstandaard door beroepsverenigingen met verplichte professionalisering en publieke verantwoording

Focus meer op inhoud en kwaliteit van het werk door:
– minder focus op salaris en arbeidsvoorwaarden in gesprek tussen bonden en werkgevers
– aanpak van onvoldoende presterende docenten en leidinggevenden

Biedt niet alleen het perspectief van de professional, maar van alle betrokkenen een plaats in het onderwijsbestuur.

Lijkt me de moeite van het overdenken waard …

2 Reacties to “Een kwestie van kiezen??? … Dan wel voor kwaliteit!!!”


 1. 1 mikevhoenselaar 1 juni 2014 om 08:16

  Is er al een onderzoek naar de kwaliteit van docenten? Je hoort in de wandelgangen dat studenten voortaan slimmer zijn dan de docenten. Wat is hier aan te doen?

  Daarnaast is het ook niet meer interessant om docent te worden.
  Onderwijs staat te lang stil heb ik het idee.
  Of zou ik dat heel anders moeten zien?

  • 2 mbonzinnig 11 juni 2014 om 09:33

   In de wandelgangen hoor ik heel veel. Ik hoor dat er een minister is die heel graag veranderd, ik hoor dat die minister weer wat anders gaat doen met het MBO, ik hoor dat docenten niets kunnen, ik hoor dat de PISA ranking omlaag gaat, ik hoor dat er 16.5 miljoen onderwijs specialisten in Nederland zijn.
   Ik hoor ook dat onze studenten en leerlingen ongemotiveerd zijn, ik hoor dat ik slimmer moet werken, ik hoor dat de meeste opleidingen onder de maat zijn, ik hoor zo ontzettend veel…

   Wat ik ook hoor is dat ongeveer wekelijks iemand met goed bedoelde commentaren, opmerkingen, columns of wat dan ook MIJ aanvalt, want inmiddels ben ik het zat om ui te leggen waarom ik een carrière switch gemaakt heb en waarom ik vindt dat het ministerie van onderwijs én de inspectie uit incompetente vinkvee, turfsmurfen en spreadsheetfundamentalisten (ik citeer Matheu Weggeman maar even) bestaat die zich vooral niet met onderwijs bezig moeten houden.

   Afgezien daarvan, hoort een gemiddelde 16,18 of 20 jarige vooral te denken dat hij of zij slimmer is dan dat ik ben, ze moeten mij uitdagen en prikkelen. Dat houdt mij scherp en bewijs het tegendeel met ervaring en vakkennis en dan….. dan wordt er wat geleerd.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: