Goed onderwijs ‘must’ voor jeugd

In het verkiezingsmagazine van de Friese PvdA verscheen deze week onderstaande column. Volgens mij een boodschap voor alle politieke partijen…

Voor sociaaldemocraten is onderwijs van oudsher een belangrijk instrument om te komen tot een rechtvaardiger samenleving. Via onderwijs krijgen jongeren meer kansen dan hun ouders. Via onderwijs komen jongeren hoger op de maatschappelijke ladder. Onderwijs stelt jongeren in staat om actief deelnemer te worden aan het maatschappelijk proces van samenleven en werken. Ook al vallen resultaten wat dat betreft soms tegen, de ambitie moeten we niet loslaten. Het blijft, misschien wel meer dan ooit, nodig om vanuit die ambitie te kijken naar onderwijs en onderwijsverbetering. Goed onderwijs is een ‘must’.

Als bestuurder in het MBO én als lid van de PvdA voel ik me geroepen om een steentje bij te dragen aan deze doelen. Het beroepsonderwijs kán daarbij een belangrijke rol spelen. Sinds een aantal jaren kijkt ook de provincie Fryslân over de grenzen van het hoger onderwijs heen. In het huidige collegeprogramma is het MBO expliciet genoemd als belangrijk onderdeel van een goed werkend “opleidingsgebouw”. Terecht, 60% van onze jongeren volgt immers MBO-onderwijs.

In de afgelopen periode heeft de provincie dat ook waargemaakt door aan het onderwijs én een flink aantal bedrijven wat extra (financiële) ruimte te bieden om samen te werken aan nieuwe, moderne vormen van beroepsonderwijs waarin jongeren veel praktijkervaring opdoen vanaf het begin van hun beroepsopleiding. Op die manier worden zij uitgedaagd om het beste van zichzelf te ontdekken en te laten zien. Ze ontdekken hoe bedrijven en de wereld van werk in elkaar zitten. Ze ontdekken de grote verschillen en ze ontdekken in welke omgeving zij zelf het beste tot hun recht komen. Als studenten veel tijd doorbrengen in de echte wereld van werk, ontstaat er voor docenten ook ruimte om (meer, vaker) naar die wereld te gaan. Daar vinden zij hun studenten, dus daar kunnen ze het beste begeleiden en onderwijzen.

De wereld van werk verandert tegenwoordig sneller dan we gewend waren. Als je dat in traditioneel onderwijs terug wilt laten komen, lopen scholen altijd achter de feiten aan. En dan blijven bedrijven natuurlijk klagen over het gebrek aan aansluiting.

De enige oplossing is dan de handen ineen slaan, werken en leren zo dicht mogelijk op elkaar organiseren en over en weer elkaars kwaliteiten herkennen, waarderen en gebruiken.

Daarvoor moeten we het hebben van mensen in scholen en bedrijven die dat met elkaar aangaan. Onlangs pleitte ik voor een netwerk aan broedplaatsen waarin mensen dit met elkaar opzetten en uitvoeren. Laat overheden vooral doorgaan om dergelijke broedplaatsen te faciliteren en daarnaast zelf ook daadwerkelijk meedoen.

1 Antwoord to “Goed onderwijs ‘must’ voor jeugd”


  1. 1 ericaaalsma 19 februari 2015 om 07:26

    Hoi Frank, je pleidooi voor een netwerk aan broedplaatsen heb ik gemist. Ik heb daar ook behoefte aan, ben jij daar al mee begonnen, gestart, heb je er zicht op? Ik zou er graag een steentje aan bijdragen. groet van Erica


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: