Leren van tegenspraak … geen vanzelfsprekendheid

Als dagvoorzitter mocht ik afgelopen week het tweedaagse programma presenteren dat het European centre for evidence based mentoring had samengesteld. Dit centrum bestaat al een tijdje en is voortgekomen uit een initiatief van het Mentorprogramma Friesland. In de afgelopen jaren is het gelukt om Friesland internationaal op de kaart te zetten als een plaats waar op het gebied van mentoring erg interessante dingen gebeuren.

Dat leidde dus afgelopen week tot een programma waar zo’n zeventig deelnemers uit veel verschillende landen aan deelnamen. Een belangrijk onderdeel van het programma bestond uit vier presentaties van onderzoek uit de Verenigde Staten. Los van de inhoud, hielden enkele reacties op die resultaten me na afloop nogal bezig.

Er werd namelijk ook onderzoek gepresenteerd waaruit bleek dat het effect van mentoring vrij beperkt is. In een zaal vol enthousiaste en gemotiveerde mensen uit het veld van mentoring krijg je dan (blijkbaar) weinig applaus. “Verkeerde manier van onderzoeken”, “dat werkt hier heel anders”, “kan niet kloppen, ik merk dat toch zelf tijdens het werk” en meer van die reacties kwamen uit de zaal en vielen tijdens pauzes te horen.

Hoe moeilijk blijkt het dan dus om om te gaan met geluiden die je liever niet hoort. Hoe moeilijk is het om dan goed te blijven luisteren en te zoeken naar aanknopingspunten. Hoe makkelijk is het om dan in een welles-nietes spelletje terecht te komen. Maar als je je alleen nog maar afzet tegen de resultaten, ontneem je jezelf ook de mogelijkheid om er iets van te leren.

Ook hier gebruiken mensen blijkbaar liever het rode potlood om aan te wijzen wat er niet goed is, dan het groene potlood om te markeren waar je wat aan hebt en wat je verder helpt. Ook hier is de discussie makkelijker op te roepen dan het goede gesprek waarin je met elkaar verder probeert te komen.

En daarmee kom ik op mijn persoonlijke les van deze week … het goede gesprek ontstaat als we elkaar verder proberen te helpen, ook al kost het soms even moeite om elkaar vast te houden.

0 Reacties to “Leren van tegenspraak … geen vanzelfsprekendheid”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: