Leven Lang Ontwikkelen: het moet er nu maar eens echt van komen

Namens SBB mocht ik afgelopen donderdag een advies aanbieden aan de ministers van OCW en van Economische Zaken. Een commissie, onder leiding van Jacco Vonhof heeft gekeken hoe een Leven Lang Ontwikkelen, door samenwerking van MBO-scholen en bedrijven een krachtige impuls kan krijgen.

Het zoveelste advies, hoor ik mensen al zeggen. En dat klopt natuurlijk, we praten al jaren over een leven lang ontwikkelen, al verandert de term die we ervoor gebruiken zo af en toe wel. Toch denk ik dat er komende jaren echt iets gaat gebeuren. Waarom dat nu wel het geval zou zijn?

– Omdat de noodzaak van alle kanten benadrukt wordt: bedrijven, scholen, SER, SBB, commissie Borstlap (die echt over meer dan alleen flexwerk schreef), etcetera.

– Omdat bedrijven steeds meer inzien dat zich continu ontwikkelende medewerkers van groot belang zijn voor de bedrijvigheid, zeker als je in een tijd van vergrijzing belang hecht aan continuïteit en economische groei

– Omdat scholen zich in de regio steeds meer als een partner op (willen) stellen om antwoord te geven op de uitdagingen in de regio (al dan niet gestimuleerd door krimpende leerlingaantallen in het vmbo)

– Omdat wet- en regelgeving het realiseren van LLO langzaam maar zeker beter mogelijk maakt (denk bijvoorbeeld aan groeiende mogelijkheden van certificering in het mbo)

Uit onderzoek blijkt steeds weer dat het juist de mensen met een achtergrond in het MBO zijn die relatief minder investeren in LLO. En tegelijk hebben die mensen het het hardst nodig om duurzaam aan het werk te blijven. En tegelijk zijn juist die mensen nodig om te zorgen dat we als samenleving de uitdagingen aankunnen als het gaat om thema’s als energietransitie, klimaatverandering, digitalisering, etc.

Daarom ben ik blij dat ook onze school zich explicieter op dit terrein begeeft. Niet (alleen) omdat het een interessante “markt” is, maar vooral omdat we ons daarmee waarmaken als relevante partner in de regio.

En ik ben blij dat we dat niet zomaar doen. Ik ben blij dat binnenkort het practoraat LLO daadwerkelijk van start gaat. Zodat we ook goed onderzoek kunnen laten doen naar een manier van LLO die past bij ons denken over leren. Want ook voor dat practoraat, maar zeker voor de doelgroepen van LLO geldt “leren begint in de praktijk”. Dus gelden voor onze ontwikkelingen op het terrein van LLO de kernpunten van ons koersplan:

– We werken met een paars hart dat passie, leren en organiseren met elkaar verbindt.

– En ons motto is ook hierbij “waar leren werkt”

0 Reacties to “Leven Lang Ontwikkelen: het moet er nu maar eens echt van komen”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: