Het (middelbaar) beroepsonderwijs tijdens (en na) het Corona-tijdperk

In een paar maanden tijd is de wereld er compleet anders uit komen te zien. De verspreiding van het Coronavirus begon als een gezondheidscrisis, werd al snel een economische crisis en lijkt uit te draaien op een sociale crisis. De combinatie van deze ontwikkelingen heeft naar alle waarschijnlijkheid een langdurig effect op veel aspecten van onze samenleving. We moeten op stel en sprong een antwoord bedenken op acute problemen. Soms blijken die antwoorden niet alleen voor de huidige crisis, maar ook voor een verdere toekomst te leiden tot niet manieren van (samen)werken. 

De lucht was nog nooit zo schoon en ondanks de moeilijke omstandigheden waarin velen zich bevinden zien we op verschillende plaatsen de sociale cohesie fors toe te nemen. Hoe jammer zou het zijn als we deze positieve effecten niet vast kunnen houden.

Het MBO staat midden in de samenleving, in goede én in slechte tijden. Die ambitie maken we waar door het concreet invulling geven aan de opdracht tot een drievoudige kwalificatie van onze studenten op alle niveaus. Daarmee komen de wereld van werk, onderwijs en student bij elkaar. En de huidige toestand in de wereld heet invloed op alle drie die werelden. 

Laten we actief aan de slag gaan met de uitdagingen die dit alles met zich meebrengt. Niet alleen reactief, maar juist ook proactief nadenken over kansen en uitdagingen. Niet alleen gericht op de korte termijn, maar ook op de lange termijn waarin we streven naar duurzame oplossingen en verbeteringen. De aanleiding vormt de problematiek waarmee we ons door de huidige crisis geconfronteerd zien. Maar zo’n forse crisis brengt ook problemen aan de orde die sluimerend al in ons systeem zaten en waar we al dan niet steeds weer ad hoc naar oplossingen zochten. Daar komt bij dat een dergelijke crisis het zetje kan geven om buiten de grenzen van het huidige systeem naar oplossingen te zoeken. 

0 Reacties to “Het (middelbaar) beroepsonderwijs tijdens (en na) het Corona-tijdperk”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: