Zorgen, maar ook vastberaden… we kunnen het, als we het samen doen

Afgelopen week liep ik met de beveiligers een rondje door een van onze schoolgebouwen. Behalve studenten die bij het zien van de twee beveiligers nog snel hun mondkapje voordeden, bleef de wandeling mij vooral bij omdat me tijdens dat rondje (weer) duidelijk werd hoe goed het is om studenten op school te ontvangen. Om mét studenten aan de slag te zijn. Dat straalden ook de docenten uit die ik tijdens de ronde sprak. Het genot om te kunnen onderwijzen, ook al is het op enige afstand, doet een onderwijshart sneller kloppen.

Het was fijn om op deze manier weer eens rond te lopen en hier en daar een praatje te maken. Dat kunnen we helaas te weinig doen op het ogenblik. En ik schrijf dat op een moment dat het steeds onzekerder lijkt te worden of we dat komende weken vol blijven houden.  De zorgen over wat ons nog te wachten staat nemen wat dat betreft toe. Het aantal besmettingen blijft, in elk geval als ik dit schrijf, nog steeds oplopen. De roep om een “korte, hevige lockdown” neemt toe. Als die ervan komt, ben ik bang dat wij er ook niet aan ontkomen om fysieke onderwijsactiviteiten weer stop te zetten. Zowel voor studenten als voor docenten geen fijn vooruitzicht. 

Ook landelijk praten we op allerlei plekken en met verschillende partijen over de huidige situatie en de (mogelijke) gevolgen voor het MBO. Als we ervan uit gaan dat de richtlijn van 1,5 meter afstand in elk geval de rest van het schooljaar wel zal blijven gelden, weten we dus ook dat in elk geval een flink deel van het onderwijs online zal blijven. En dat we buiten de lessen om grotendeels thuis zullen werken, lesgevend en vergaderend via een beeldscherm. 

Uiteindelijk leidden die gesprekken de afgelopen periode tot een kwartet van problemen die we maar beter onder ogen kunnen zien:

  • De lange duur van deze situatie maakt het (nagenoeg) onmogelijk om de kwaliteit te blijven leveren die we van onszelf verwachten en die de omgeving onder normale omstandigheden van ons mag verwachten. Dat maakt het waarborgen van de kwaliteit van een diploma er niet makkelijker op.
  • Alhoewel de situatie in verschillende branches en bij verschillende opleidingen erg uiteen kunnen lopen, zullen we de rest van het schooljaar anders om moeten gaan met de BPV. De kans is groot dat er in bepaalde branches tekorten zullen blijven.  Ook is het combineren van onderwijs met BPV in verband met besmettingsgevaar op sommige plekken nu niet toegestaan. Het is niet uitgesloten dat dat op meer plekken en vaker voor kan komen. 
  • Het is wel duidelijk dat deze tijd voor jongeren geen eenvoudige is. Eenzaamheid, sociaal-emotionele problematiek, verlies van motivatie…. Het zijn allemaal zaken die we tegenkomen bij onze studenten. Of, zoals een collega-bestuurder me laatst zei “De GGZ kan zijn borst natmaken als dit nog lang duurt”.
  • En dan, last but not least, vraagt deze periode meer van medewerkers dan we eigenlijk kunnen verwachten. We weten dat de werkdruk al langer (te?) hoog is. Maar dat neemt niet weg dat de situatie momenteel van ons vraagt om er nog een schepje bovenop te doen. En we weten dat velen dat ook doen. Maar een te hoge werkdruk, in combinatie met de complexiteit van thuis en online werken, valt niet vol te houden. Hoe gaan we daarmee om?

Geen optimistische reflectie, ook al begon het met de vrolijke terugblik op mijn rondje eerder deze week. Maar als je dat gemaakt hebt, weet je de volgende dag ook weer des te beter wat je mist. En realiseer ik me dat ik zeker de enige niet zal zijn. Laten we daarom niet vergeten om naar elkaar om te blijvend kijken. Meer dan ooit doet deze crisis een beroep op ons om het mét elkaar te doen, niet alleen op school, maar ook thuis, ook in de buurt en uiteindelijk als samenleving. Ik hoop dat we daar allemaal een steentje aan bij kunnen dragen. 

0 Reacties to “Zorgen, maar ook vastberaden… we kunnen het, als we het samen doen”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: