Het leven gaat voor het leren….

In de Volkskrant van vrijdag 12 februari roept een aantal prominenten op om meer aandacht te geven aan de gevolgen van het coronabeleid voor jongeren.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-geef-jongeren-nu-toegang-tot-de-sneltesten~bca0c062/

Het zette me aan het denken en dat denken kreeg nog een impuls toen ik gevraagd werd om later op de dag een interview te geven rondom dit vraagstuk.

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1034501-zorg-ook-dat-er-aandacht-voor-jongeren-coronatijd

Wat valt op als je naar de huidige situatie kijkt.

 • Een groot deel van de jongeren is ongelukkig en geeft het leven een onvoldoende
 • Dat vraagt om een bredere benadering van de crisis en extra aandacht voor deze doelgroep
 • Oorzaken en oplossingen kunnen we deels IN het onderwijs en deels daarbuiten vinden.
 • Wat kunnen scholen doen?
  • De ruimte voor fysieke activiteiten optimaal benutten
  • Veel aandacht besteden aan het welbevinden van studenten
  • Doe dat zowel offline als online
  • Neem de problematiek serieus, maar durf ook te relativeren (hoe erg is een half jaar langer studeren?)

Op allerlei plekken vragen mensen om meer aandacht voor de situatie van jongeren tijdens deze crisis. Soms lijkt het alsof die aandacht tot nu toe niet bestond. Dat valt te nuanceren. Als ik terugkijk op het afgelopen jaar dan moeten we misschien concluderen dat het niet altijd de juiste aandacht was. Het gaat, ook nu nog, vaak om examinering, leerachterstanden, grotere kans op zittenblijven, etcetera. Maar zit daar het échte probleem?

Als ik met studenten spreek maken ze zich minder druk om het feit dat ze wellicht iets langer over hun studie zullen doen. Waar ze last van hebben is veel meer dat ze elkaar niet kunnen ontmoeten, dat ze volledig op zichzelf worden teruggeworpen en elkaar niet even een hart onder de riem kunnen steken. De leeftijdscategorie tussen 17 en 20 lijkt me dé groep die in een fase zit om nieuwe vrijheden te proeven, grenzen te ontdekken en , uiteindelijk, zichzelf te leren kennen. En daar gaat het allemaal stukken minder over.

Wat kunnen we daaraan doen? Kunnen we het, ook in het onderwijs, anders aanpakken waardoor de aandacht voor deze vragen meer naar voren komt? Laten we in elk geval zorgen dat jongeren weten dat er aan hen gedacht wordt. Dat scholen bij het maken van keuzes niet alleen kijken naar hun studievoortgang maar ook naar hun sociaal-emotionele situatie.

Daar komt dan ook de vraag bij kijken hoe we de ruimte daarvoor verder kunnen vergroten. Laten we, als er iets meer ruimte ontstaat, niet meteen kijken welke lessen we daarin plaats kunnen laten vinden. Laten we de ruimte eens gebruiken om met onze studenten “gewoon” het gesprek te voeren over hoe het met ze gaat. En laten we hen eens de kans geven om vooral ook elkáár weer te ontmoeten en elkáár te vragen hoe het met ze gaat en wat ze met en voor elkaar kunnen betekenen.

Het is misschien meer de uitdaging voor ons om te bevorderen dat jongeren, ook geestelijk, gezond de crisis uitkomen dan dat ze perse zo snel mogelijk opgeleid worden. En als we denken over de inzet van (snel)testen om meer mogelijk te maken… gebruik ze niet alleen om zoveel mogelijk “gewoon” onderwijs te kunnen geven, maar juist ook om ontmoeting tussen studenten te bevorderen

Tenslotte: tot nu toe gaat het over jongeren, alsof het één groep is. Maar is er verschil?

 • tussen onder en boven achttien?
 • tussen mbo en HO?
 • tussen studerend, werkend en werkloos?
 • Tussen … en …?

Laten we in elk geval zorgen dat jongeren weten dat er aan hen gedacht wordt en dat bij maatregelen expliciet gekeken wordt naar het effect op hun leven/geluk

0 Reacties to “Het leven gaat voor het leren….” 1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: