Je loopbaan … nooit te vroeg voor keuzes

Ik schrijf dit bericht aan het begin van “De week van de loopbaan 2021”. Voor iemand die net afscheid heeft genomen van het bestuur van de MBO Raad met de portefeuille werkgeverszaken, natuurlijk een mooie aanleiding voor enige reflectie. Iets wat ik momenteel, gezien alle veranderingen qua werk, sowieso wat bovengemiddeld doe….

Ook op mijn school is het een week waarin allerlei lezingen, workshops en andere activiteiten worden georganiseerd.

Toen ik mijn ouders vertelde dat ik besloten had om ontslag te nemen en “voor mezelf te beginnen”, keken ze me hoogst verbaasd aan. “Je hebt toch een goede baan, zekerheid, goed salaris…. Dus waarom zou je iets anders willen?”, luidde kortweg hun reactie. En dat op het moment dat ik meer dan ooit het gevoel had (en heb!) om echt de regie over mijn eigen loopbaan gepakt te hebben. En dat ging niet vanzelf. Want ook ik dacht natuurlijk aan zaken als zekerheid, risico’s, pensioen, inkomen, enzovoorts. Maar ik had het geluk om enige tijd geleden aan het werk te gaan met iemand die je in dit kader “loopbaancoach” zou kunnen noemen. En dan gaat het ineens ook over hele andere dingen. Waar gaat je hart sneller van kloppen? Hoe is je de komende fase in je loopbaan? Wat wil je eigenlijk? Allemaal vragen die om een antwoord riepen … met het bekende resultaat.

Ik kan me zomaar voorstellen dat dit ook (de) vragen zijn waar het in deze week, tijdens workshops, seminars en wat al dies meer zij, over zal gaan. En ik gun iedereen de tijd en ruimte om stil te staan bij dergelijke vragen. Waarbij ik me realiseer dat het vragen zijn die natuurlijk ook voor onze studenten meer dan relevant zijn. Je hoeft er immers niet tot de fase voor je pensioen mee te wachten om die regie op je loopbaan te pakken.

Relatief veel mensen in het MBO kenden, voordat zij het onderwijs in kwamen, al een loopbaan buiten die sector. Daarmee wijkt het MBO dus ook af van andere onderwijssectoren, waar de instroom grotendeels bestaat uit pas afgestudeerde leerkrachten/docenten en mensen die van een andere school afkomen. Dus het maken van loopbaankeuzes is bij ons personeel vaak al wat “verder gevorderd”, zou je kunnen zeggen.

Ik hoop dat de hele MBO sector de komende jaren verder werkt aan de ambitie om een goede werkgever te zijn. Dat zal overigens, met oog op tekorten op de arbeidsmarkt, ook pure noodzaak zijn. Wie als werkgever onaantrekkelijk is (of lijkt) zal al snel het onderspit delven in de huidige concurrerende arbeidsmarkt.

In dat kader is het mooi om te zien als een school echt werk maakt van loopbaanbegeleiding. Daarbij ben ik blij met de afspraken die wij als CvB inmiddels gemaakt hebben met de OR als het gaat om promotiebeleid. Alhoewel loopbaanontwikkeling echt meer omvat dan promotie van de ene naar de andere docentfunctie, is dat laatste natuurlijk wel een onderdeel ervan. En daarbij is het salaris wat mij betreft het effect van de inhoudelijke ontwikkeling die je doormaakt. Ofwel … een hoger salaris ontvang je op een gegeven moment, omdat je werk levert dat dat “rechtvaardigt”.

De oude afspraken over de gewenste verdeling van docentfuncties blazen we in dit kader komend jaar nieuw leven in. We maken afspraken en een plan over de gewenste en ook te realiseren promoties.

Daarbij hebben we inhoudelijk nog wel één uitdaging: het hele functiewaarderingssysteem in het MBO lijkt zich erop te richten dat, wie carrière wil maken, dat uiteindelijk vooral buiten de klas moet zoeken. Daarvoor moet je namelijk gaan coördineren, ontwikkelen,, etc. Terwijl het zo belangrijk is dat je juist jezelf kunt ontwikkelen in de kern van het vak: werken met studenten.

Daarom ben ik blij dat in de laatste cao die ik mee af heb mogen sluiten een afspraak staat om die mogelijkheden binnen een nieuw systeem te versterken. In het FC hebben we afgesproken om de komende maanden te kijken naar een aanpassing van de functie LC-docent, zodat je daarvoor niet langer perse “de klas uit moet”. Het kan zijn dat de landelijke kaders dat nog bemoeilijken, maar op dit punt gun ik de MBO-scholen dan wel enige burgerlijke ongehoorzaamheid….

0 Reacties to “Je loopbaan … nooit te vroeg voor keuzes”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: