Hijs MBO-ers op het schild !!!…

Ik kan me herinneren dat ik al eens eerder een bericht schreef waarin ik pleitte voor meer aandacht voor de zogenaamde skills-wedstrijden. Voor mij staat inclusiviteit, iets wat we al snel allemaal omarmen, niet alleen voor aandacht vorm mensen voor wie meedoen en meekomen niet vanzelfsprekend is. Natuurlijk hebben zij recht op een extra steuntje in de rug.

Maar inclusief denken betreft iedereen. Dus ook degenen die in staat en gemotiveerd zijn om, op welk gebied dan ook, uit te blinken.

Dat gezegd hebbend zachte duidelijk zijn dat ik erg blij ben met de impuls die afgelopen week gegeven werd aan de skills wedstrijden. Niet alleen was het aantal deelnemende opleidingen groter dan voorheen, maar het was vooral de aandacht en uitstraling rondom de wedstrijden die me raakte. Ik was zelf helaas weinig op school, dus moest het (naast een bliksembezoek op dinsdagmiddag) vooral hebben van berichten en foto’s op intranet en social media. Maar ook dat was een feest.

En het gaat hier om meer dan een feest. Het gaat er ook om dat we laten zien dat het MBO meer is dan een verzameling van mensen die het niet kunnen. Het niveau van het MBO is hoger dan de buitenwereld vaak denkt en de skills-wedstrijden zijn een mooie manier om dat te laten zien.

Hoe schrijnend is het dan om te lezen dat mensen afgelopen week pleitten voor het afschaffen van de doorstroom van onze opleiding tot onderwijsassistent naar de Pabo. Ik hoop echt dat we dat nooit laten gebeuren in Nederland. Niet alleen omdat we met een lerarentekort te maken hebben, maar ook omdat we deze opleidingen als anders maar volstrekt gelijkwaardig moeten (blijven en kunnen) beschouwen ten opzichte van de havo als vooropleiding.

Zoals bij alle doorstroom van mbo naar hbo is het goed om te kijken hoe we die beter in kunnen richten. Dat vraagt om inspanning van studenten én opleidingen, zowel bij mbo als bij hbo. En het zal best beter kunnen op bepaalde onderdelen. Laten we daar ook zelf kritisch naar kijken, uiteraard samen met de pabo’s waar onze studenten heen gaan.

Dat betekent natuurlijk ook dat we best eisen mogen stellen aan onze studenten. Op sommige onderdelen misschien wel hogere eisen dan nu het geval is. Maar van afschrijven mag geen sprake zijn. Dat zou ook ontkennen wat onze studenten vaak als “extra” meebrengen ten opzichte van hun medestudenten die van de havo afkomstig zijn: initiatief, praktijkervaring, een doe-mentaliteit, lef en doorzettingsvermogen..

Het niveau van het Mbo in Nederland is de laatste jaren steeds verder omhoog gegaan. Al jaren worden we internationaal als voorbeeld gezien. Dat betekent natuurlijk niet dat we op onze lauweren moeten gaan rusten. Maar ook niet dat we met de staart tussen de benen afscheid moeten nemen van ambities van onze studenten én onszelf. De doorstroom van mbo naar hbo is een van de grote opdrachten die we als mbo te realiseren hebben. Onze studenten hebben er recht op dat we daar iets moois van maken. En Nederland heeft die studenten hard nodig….

0 Reacties to “Hijs MBO-ers op het schild !!!…”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: