Korte overdenking … bijna laatste weekbericht voor “mijn” school

We leven in bijzondere tijden, dat zullen weinigen ontkennen. Maar, ondanks dit begin, ga ik het nu niet over Corona hebben.  Er is namelijk meer bijzonders aan de hand en ook dat raakt ons als ROC behoorlijk direct… ik heb het over wat er momenteel aan de hand is op de arbeidsmarkt.

Bedenk even het volgende: 1,5 jaar geleden zag iedereen een enorme economische crisis aan komen. En dat zou (zoals altijd) gepaard gaan met massaontslagen en dus een fors oplopende werkloosheid. Onze studenten konden nauwelijks een stage, laat staan een goede baan vinden.

Nog geen jaar later zijn de geluiden 100% anders … bedrijven klagen steen en been omdat ze geen mensen kunnen vinden. En de ROC’s melden dat er al weer sprake is van groenpluk: een beetje een goede stagiair krijgt een baan aangeboden zonder dat er nog gevraagd wordt naar een diploma (inderdaad, misschien wat overdreven, maar dan komt de boodschap goed over).

In de wetenschap dat de bevolking van Friesland de komende jaren zal krimpen zal de roep om mensen vanuit bedrijven en instellingen waarschijnlijk alleen maar sterker worden. En dat is mooi voor onze studenten want de banen liggen dan bij wijze van spreken voor het oprapen ….zolang die bedrijven tenminste blijven bestaan en in Friesland willen en kunnen blijven. Voor veel van die bedrijven is het immers simpel: als de omstandigheden elders beter zijn, dan wordt het pand verkocht en verhuist de boel naar elders in (of buiten) Nederland.

Daarom pleit ik graag voor een actieve rol van het beroepsonderwijs op dit gebied. Hoe kunnen we zorgen dat onze studenten opleidingen krijgen waarmee zij bij ons in de regio een goede boterham kunnen verdienen, niet alleen nu, maar vooral ook later. Daarbij weten we dat ze wat te kiezen hebben, dus het moet voor hen ook aantrekkelijk genoeg zijn/blijven/worden om hier te wonen en werken. Het gaat dus al lang niet meer alleen om het goede diploma, maar meer en meer om andere zaken die het leven de moeite waard maken: een huis, een prettige woonomgeving, goede voorzieningen.

Als school hebben we daar natuurlijk veel minder invloed op. Maar dat maakt het niet minder belangrijk en dus ook de moeite van het volgen waard.

En zelfs áls het lukt om studenten in de regio te houden, dan is het nog maar de vraag of het er genoeg zijn. Het aantal werknemers dat nodig is, kan wellicht door vormen van innovatie en automatisering nog afnemen, maar het zou zo maar kunnen zijn dat de vraag groter wordt/blijft dan het aantal beschikbare mensen. Nou is de zogenaamde gastvrijheidseconomie een belangrijk speerpunt voor de provincie. Laten we die gastvrijheid dan niet alleen reserveren voor toeristen, maar ook voor mensen die zich hier willen vestigen en hier willen komen werken. We hebben ze waarschijnlijk harder nodig dan ooit.

0 Reacties to “Korte overdenking … bijna laatste weekbericht voor “mijn” school”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
Mijn laatste tweets

Archief

Categorieën


%d bloggers liken dit: